Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po dvoch rokoch poznačených pandémiou, nás zrejme konečne čaká dovolenková sezóna bez väčších obmedzení.

Viacerí Slováci uprednostňujú pri ceste do obľúbených dovolenkových destinácií, ako sú Chorvátsko či Taliansko, presun vlastným autom. Allianz – Slovenská poisťovňa pripravila viacero odporúčaní, ktoré majú pomôcť, aby jazda autom na dovolenku bola bezpečná a bezproblémová.

  1. skontrolujte stav vozidla

Šancu, že do cieľa prídete bezpečne a bez pokuty, zvýši dobrý stav vozidla. Pred cestou preto skontrolujte tlak aj hĺbku dezénu pneumatík, svetlá a smerovky, ďalej skontrolujte prípadne doplňte potrebné kvapaliny –  teda chladiacu, brzdovú, vodu do ostrekovačov a nezabudnite na dostatočný stav oleja.

  • povinná výbava auta

Povinná výbava auta ako lekárnička, rezervná pneumatika, počet reflexných viest či hasiaci prístroj, sa môže v jednotlivých krajinách líšiť. Pred odchodom sa preto uistite, čo platí práve v prejazdových krajinách a vo vašej cieľovej destinácií. 

  • pomaly ďalej a bezpečne zájdeš

Za 6 hodín autom z Bratislavy na chorvátsky Krk, za 8 hodín na Makarsku, či za 9 hodín do talianskeho letoviska Rimini. V snahe vyhnúť sa jazde počas horúceho dňa a doraziť do cieľovej destinácie čo najskôr, motoristi často vyrážajú na cestu po práci či v noci. Únava a zanedbávanie potrebných prestávok zvyšujú riziko mikrospánku za volantom. Vetranie či hlasná hudba nie sú riešením. „Skutočne najúčinnejšou pomocou pri pociťovaní únavy, je zastaviť vozidlo a urobiť si prestávku. Viaceré, najmenej 15-minútové prestávky, počas ktorých sa šofér poprechádza, ponaťahuje sa, nadýcha čerstvého vzduchu, prípadne si aj krátko pospí, zvýšia jeho koncentráciu a schopnosť pohotovo reagovať na neočakávané situácie na ceste,“ radí hovorkyňa Allianz Lucia Strnad Muthová.

  • zelená, resp. biela karta

Tradičný doklad o tom, že je auto povinne zmluvne poistené (PZP), známy ako zelená karta, je od minulého leta výlučne v čierno-bielom formáte. Systém zelenej karty rieši náhradu škody, ktorú poistený vodič spôsobí v inej krajine Európy, ale aj v časti severnej Afriky, Izraeli či Iráne. Vplyvom vojny na Ukrajine a sankcií uvalených na Rusko a Bielorusko, sa od 1. júna 2022 územná platnosť zelenej karty obmedzila a škody spôsobené v týchto krajinách už kryté nebudú. „Vodiči cestujúci do Ruska či Bieloruska si budú musieť pri vstupe do týchto krajín uzatvoriť hraničné poistenie. Rovnako zelené karty vydané poisťovňami týchto krajín nebudú uznávané členskými krajinami systému zelenej karty,“ hovorí L. Strnad Muthová. Vodiči, ktorí si zelené karty uzatvárajú teraz, majú na karte územnú platnosť Ruska a Bieloruska preškrtnutú. Vodičov, ktorí majú stále platnú zelenú kartu, sa táto zmena dotkne pri výročí ich zmluvy.   

  • nezabudnite na poistenie vozidla

PZP nestačí? Takú otázku si kladú viacerí motoristi. Povinným zmluvným poistením (PZP) sú však kryté výlučne škody, ktoré vodič spôsobí svojím vozidlom na majetku či zdraví iného a nevzťahuje sa na poškodenie jeho vlastného vozidla. Havarijné poistenie však, na rozdiel od PZP, kryje škody na vlastnom vozidle. Tie môžu vzniknúť pri dopravnej nehode, pri živelných udalostiach ako víchrica, krupobitie či povodeň, ďalej vandalizmom alebo pri krádeži. „V prípade nehody či poruchy vozidla asistenčná služba zabezpečí príchod cestnej služby, opravu vozidla na mieste, prípadne odťah auta do najbližšieho servisu, ktorý je schopný auto opraviť v čo najkratšom čase, ďalej zabezpečí ubytovanie v núdzi či poskytnutie náhradného vozidla,“ radí L. Strnad Muthová.

  • skontrolujte platnosť dokladov

Pred odchodom do cudziny skontrolujte platnosť svojho vodičského a technického preukazu, v prípade cesty mimo EÚ platnosť medzinárodného vodičského preukazu. Skontrolujte si tiež platnosť cestovných dokladov ako občiansky preukaz či pas. V prípade pasu sa uistite o dĺžke jeho platnosti. Niektoré krajiny totiž pri vstupe vyžadujú viac ako mesačnú platnosť, niekde dokonca polročnú. 

  • v prípade nehody nestrácajte hlavu

Ak ste sa aj pri dodržaní všetkých zásad stali účastníkom nehody, nestrácajte hlavu, ale konajte. V prvom rade poskytnite prvú pomoc raneným a zavolajte záchrannú službu. Spíšte správu o nehode a škodu si nafoťte. „Po návrate zo zahraničia nezabudnite škodu na vozidle nahlásiť svojej poisťovni čím skôr, najneskôr do 30 dní od nehody,“uzatvára L. Strnad Muthová.

Značky: