Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Majitelia e-kolobežiek ich musia mať od 1. augusta povinne poistené
  • Poistiť si e-kolobežku či e-bicykel môže len osoba nad 18 rokov
  • Allianz vytvorila novú kategóriu pre e-vozidlá v rámci svojho produktu poistenia vozidla a zvýšila maximálne limity krytia za škody na zdraví a majetku

Od 1. augusta 2024 začala platiť novela zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP). S ňou prichádza aj nová povinnosť pre majiteľov malých e-vozidiel, ktoré po novom musia byť poistené. Allianz – Slovenská poisťovňa na novelu reaguje úpravou poistných podmienok už existujúceho produktu PZP pre vozidlá Moje auto. V ňom vznikne nová kategória E-KOLOBEŽKY, E-BICYKLE BEZ EČV.

Rozhodujúca je rýchlosť a hmotnosť

Poistiť sa budú musieť všetky e-vozidlá, ktoré dosahujú rýchlosť viac ako 25 km/h, alebo je ich rýchlosť vyššia ako 14 km/h a hmotnosť majú nad 25 kg. Zodpovednostné poistenie sa tak bude vzťahovať na e-kolobežky, segwaye, hoverboardy, troj/štvorkolesové vozíky, trojkolesové skútre, ale aj vozíky pre seniorov či záhradné traktory a ďalšie malé elektrické vozidlá bez EČV, ktoré spĺňajú stanovené konštrukčné a rýchlostné parametre. Povinnosť poistiť vozidlo sa naopak nebude vzťahovať na elektrické invalidné vozíky, ktoré využívajú osoby so zdravotným znevýhodnením. Zodpovednosťou majiteľa samotného e-vozidla bude skontrolovať si, či jeho vozidlo spĺňa stanovené parametre a potrebuje zodpovednostné poistenie.

Cena v desiatkach eur

Malé e-vozidlo si môže poistiť osoba staršia ako 18 rokov, pričom poistenie sa bude vzťahovať na samotné vozidlo. „Do výpočtu poistného bude, rovnako ako pri poistení motorového vozidla, vstupovať vek poisteného, jeho bydlisko aj počet poistných udalostí v predchádzajúcom období. Výška poistného za e-kolobežku sa v závislosti od týchto parametrov bude pohybovať v desiatkach eur,“ vysvetľuje viceprezident rezortu produktov a upisovanie rizík Allianz Jozef Paška.

Vyššie limity krytia

Úpravou poistných podmienok sa menia aj maximálne limity krytia. „Pri škodách na zdraví sa maximálna suma nákladov pre poškodených, resp. pozostalých zvýši z 5,24 milióna eur na 6,45 milióna eur. Materiálne škody uhradíme v novom, vyššom limite 1,3 milióna eur,“ upresňuje J. Paška.

Pre uzatvorenie poistenia je potrebné zadať výrobné číslo vozidla (VIN) a poskytnúť údaje o poistníkovi ako rodné číslo, bydlisko, rok získania vodičského preukazu aj počet poistných udalostí za posledných 10 rokov. Zodpovednostné poistenie pokryje škody, ktoré motorista spôsobí inému prevádzkou e-kolobežky či e-bicykla. V rámci PZP má zas motorista nárok zavolať si priamo na ceste asistenčnú službu Allianz, ak sa mu malé e-vozidlo pokazí. V prípade havárie sa môže obrátiť na právnu telefonickú pomoc a má nárok aj na odškodnenie za úraz, ktorý sa mu stane počas jazdy na e-bicykli, e-kolobežke či segwayi.