Spoločnosti NVIDIA a AMD dlhodobo súperia a posledná ich snaha smerovala k vyrobeniu a predstaveniu 7nm GPU.

AMD práve získalo výrazný náskok vďaka oficiálnemu predstaveniu prvého čipu, vyrobeného touto technológiou. Aj napriek prvenstvu AMD, je vo využívaní týchto grafických kariet malý háčik. Karty AMD Radeon Instinct MI60 a MI50 nie sú totiž určené pre hráčov, ale sú špeciálne navrhnuté pre dátové centrá.

AMD bližšie uvádza, že dve nové grafické karty sú navrhnuté tak, aby poskytovali vysoký výpočtový výkon, potrebný pre hlbšie vzdelávanie novej generácie, HPC, cloud computing a rendering aplikácií. Hoci nové karty sú vynikajúcou správou hlavne pre tých, ktorí pracujú s AI, tak sa vynára jedna otázka. A čo hráči?

Technológia s vysokou hustotou a účinnosťou (7nm) zatiaľ nebola aplikovaná aj pre herné grafické karty. AMD nedávno prisľúbilo, že aj v tejto oblasti má pripravené nejaké to prekvapenie. 7nm grafické karty plánuje predstaviť na výstave CES 2019 spolu s procesormi, ktoré budú využívať rovnakú architektúru.

NVIDIA v poslednej dobe strhla na seba značnú pozornosť so svojím najnovším modelovým radom RTX 20xx, vrátane GeForce RTX 2080 Ti, pričom sa stále neobjavili informácie o  predstavení produktov s využitím 7nm technológie. 

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Grafické karty NVIDIA GeForce RTX posúvajú hranie na úplne nový level. Revolúcia práve začala

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.