Necelý mesiac pred vydaním Windows 11, sa k pripravenosti ovládačov pridalo aj AMD.

Dobieha tak firmy ako NVIDIA a Intel, počítame ale, že aj ostatní výrobcovia zareagujú. Vzhľadom na to, že systém bude v mnohom kompatibilný, nebude potrebná kompletná revízia ovládačov. Budú špecifické zariadenia, ktoré nebudú vyžadovať aktualizáciu vyslovene pre Windows 11. Web WinAero upozornil na možnosť sťahovať ovládače pre grafické karty AMD.

Pre podporované grafiky AMD Radeon, si môžete stiahnuť najnovší softvérový balík Radeon 21.9.1. Prináša optimalizácie pre Deathloop, Call of Duty Vanguard Open Beta a AMD Smart Access Memory na grafických procesoroch radu RX 5000. Tá najpodstatnejšia vlastnosť je práve spomínaná kompatibilita s novým systémom. To zabezpečí prístup k novým funkciám pre hráčov, ktoré sa objavili vo Windows 11.

Okrem aktualizácie ovládačov GPU vydala spoločnosť AMD aj nový ovládač čipovej súpravy pre základné dosky so socketmi AM4 a TR4. Verzia 3.09.01.140 má v zozname zmien iba jeden bod – Podpora systému Windows 11. Kompletný zoznam zmien si môžete prečítať tu.

Podľa svojho zoznamu kompatibility Microsoft tvrdí, že procesory Ryzen a Threadripper prvej generácie nepodporujú systém Windows 11. AMD ale poskytuje oficiálnu podporu systému pre staršie platformy A320, B350 a X370. Základné dosky založené na týchto čipových súpravách podporujú procesory Ryzen druhej generácie, čo znamená, že tiež podporujú systém Windows 11. Oficiálna dokumentácia na webovej lokalite spoločnosti AMD pripomína používateľom, že Ryzen prvej generácie a Ryzen Threadripper nie sú podporované systémom Windows 11. Toto platí aj pre APU Ryzen 2000.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.