Na vyskúšanie tejto novinky si zrejme netrúfne každý.

Ide o možnosť vyskúšať funkciu umelej inteligencie nazvanej ako Recall, ktorá je uvedená pre najnovšiu aktualizáciu Windows 11. Tá okrem toho potrebuje aj kompatibilný hardvér. Zatiaľ sa viac hovorí o armových procesoroch, napríklad Snapdragon X Elite a X Plus. Funkcia bude robiť automatické snímky obrazovky každých niekoľko sekúnd, no tieto snímky by mali zostať na počítači. Zostáva už Microsoftu iba dôverovať.

Cloud vs. lokálny počítač

To, že snímky zostávajú na počítači, mení celú situáciu. Využívanie AI je dnes najmä na cloude. O výpočty a analýzy sa starajú super výkonné zostavy, ktoré používateľ bežne nemá k dispozícii. Na to, aby táto funkcia fungovala, vyžaduje odpovedajúci typ procesora najmä v tom, aby mal neurálnu jednotku na to prispôsobenú. Vyskúšanie tejto funkcie popísal používateľ s menom Albacore, ktorý však ukazuje neoficiálny spôsob.

Prostredníctvom špeciálnej inštalačnej zostavy je potrebné zasiahnuť do operačného systému. Nateraz potrebujete vývojársku verziu alebo testovaciu Canary. Bežný operačný systém zatiaľ ešte neobsahuje potrebné komponenty, takže vám tento postup nemusí fungovať. Malo by však ísť na zostavení systému označenom ako Windows 11: 26100.712.

AmperageKit RecallZdroj: thebookisclosed / Reddit

Funkčnosť, ktorú používateľ opisuje, nie je výnimočná. To na čo sme upozorňovali aj v predchádzajúcom článku je, aby mal používateľ dostatočne výkonný počítač na operatívne využívanie AI. Je to podobné ako pri strihaní videa alebo renderovanie 3D grafiky.

NPU

Špecializované grafické karty vykonajú render behom niekoľkých sekúnd či desiatok sekúnd, v závislosti na zložitosti scény. Akonáhle by však v počítači absentovala výkonná grafická karta s podporou konkrétnych modelovacích techník, tvorba renderu by sa mohla predĺžiť až radovo na hodiny.

Cieľom Microsoftu teda nie je limitovať používateľov vo využívaní nových funkcií, ale priniesť im novú funkciu tak, aby ju dokázali rozumne využívať. Tým, že sa bude všetko spracovávať na používateľskom počítači, je nutné, aby mal aj odpovedajúci výkon.

Zatiaľ sme voči tejto funkcii skeptickí, pretože aj v minulosti sa ukázalo, že Copilot nefunguje v plnej miere v našom regióne. Ide o problémy s dodržiavaním Európskej legislatívy a výrobcovia zatiaľ nesprístupňujú všetky funkcie v rámci Európskeho hospodárskeho trhu. Zostáva len čakať, ako sa funkcia Recall alebo integrácia Copilot, na ktorú na Slovensku už dlhšie čakáme, zmení po októbrovom uvedení novej aktualizácie Windows 11.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.