Budúce sestry či zdravotnícki asistenti sa učia anatómiu vo virtuálnej realite.

Študenti Strednej zdravotníckej školy na Strečnianskej ulici v Bratislave sa budú po novom učiť anatómiu aj pomocou virtuálnej reality. V škole totiž otvorili virtuálnu anatomickú učebňu.  Jej základom sú okuliare Samsung Gear VR s telefónom Galaxy S8 a aplikácia Human Anatomy VR. Pilotný projekt vznikol vďaka spolupráci startupu Virtual Medicine, sieti nemocníc Svet zdravia a spoločnosti Samsung Electronics. Tieto spoločnosti koncom minulého roka priniesli vzdelávanie vo virtuálnej realite aj na Lekársku fakultu UK v Bratislave.

Aplikácia Human Anatomy VR umožňuje vo virtuálnej realite vidieť jednotlivé štruktúry ľudského tela z rôznych perspektív v troch dimenziách. Študenti ich môžu interaktívne otáčať, nakláňať, zväčšovať či oddeľovať tak, akoby mali reálne sústavy ľudského tela pred sebou. Aplikáciu, ktorá obsahuje aj prvky gamifikácie a umožňuje tak hravou a interaktívnou formou otestovať svoje znalosti, vytvoril slovenský startup Virtual Medicine. Verzia aplikácie pre stredné školy je upravená, aby zodpovedala osnovám stredoškolského učiva, je dostupná v slovenčine a latinčine a obsahuje všetky zložky ľudského tela, teda svaly a kosti, cievy, nervy, orgány či jednotlivé sústavy.

Pokiaľ si chcete aplikáciu Human Anatomy VR vyskúšať, môžete si ju stiahnuť z obchodu Oculus, ktorý je dostupný pre smartfóny Samsung s podporou virtuálnej reality Gear VR. Tiež ju nájdete v obchode Google Play, avšak budete potrebovať výkonnejší smartfón, ktorý podporuje platformu Daydream. Pre prácu s aplikáciu vám postačia aj lacné kartónové okuliare Cardboard, avšak základom je, aby sa dala aplikácia do vášho telefónu stiahnuť a nainštalovať. Stačí navštíviť túto stránku.

Anatómia je v zdravotníckych študijných odboroch nosným predmetom, pre veľký rozsah učiva i latinské názvoslovie ju však väčšina študentov považuje za jeden z najťažších. Vďaka virtuálnej realite a skúmaniu ľudského tela v 3D využijú študenti viaceré zmysly a učivo si tak budú pamätať dlhšie. Štúdium by pre nich mohlo byť aj atraktívnejšie. Stredná zdravotnícka škola na Strečnianskej ulici v Bratislave plánuje, že virtuálnu realitu na štúdium anatómie a fyziológie využije takmer 90 žiakov prevažne prvých ročníkov zo študijných odborov diplomovaná všeobecná sestra a zdravotnícky asistent. Okrem Bratislavy sa v rámci projektu minulý týždeň otvorila aj druhá virtuálna anatomická učebňa na Strednej zdravotníckej škole v Michalovciach. Stredoškolské učebne sú tak prvé svojho druhu na Slovensku.

Technologickým partnerom projektu je spoločnosť Samsung Electronics, ktorá škole venovala vybavenie pozostávajúce z desiatich setov pre virtuálnu realitu (Samsung Galaxy S8 a Samsung Gear VR) a Smart signage interaktívnej obrazovky s výkonným operačným systémom TIZEN. Celkové náklady na zriadenie virtuálnej učebne sa vyšplhali na takmer 40-tisíc eur. Virtual Medicíne bude projekty na školách priebežne vyhodnocovať a chce osloviť aj ďalšie stredné a vysoké školy. Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

App Store

Prečítajte si aj:

Na Lekárskej fakulte UK v Bratislave otvorili VR učebňu. Podporil ju aj Samsung

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit