Mladí lekári sa budú môcť učiť ľudskú anatómiu aj pomocou virtuálnej reality.

Anatomický ústav Lekárskej fakulty UK zavádza ako prvý na Slovenku virtuálnu realitu do výučby predmetu anatómia. Ten je jedným z kľúčových pri štúdiu medikov.

Súčasťou výučby sa stane aj tzv. VAU učebňa – Virtuálna Anatomická Učebňa, ktorej základom je aplikácia s názvom Human Anatomy VR. Tá získala niekoľko ocenení a vyvinul ju tím študentov v študentskom startupe Virtual Medicine pod vedením Tomáša Brngála, študenta šiesteho ročníka LF UK.

Na Lekárskej fakulte UK v Bratislave dnes otvorili VR učebňu za účasti zástupcov spoločností Samsung a Virtual Medicine

Na Lekárskej fakulte UK v Bratislave dnes otvorili VR učebňu za účasti zástupcov spoločností Samsung a Virtual Medicine

Prehľadná a užitočná

Startup začal s vývojom aplikácie už pred dvoma rokmi. Aplikácia je dnes dostupná pre okuliare Samsung Gear VR aj pre zariadenie HTC Vive. Vývojári ju neustále vylepšujú a pridávajú nové funkcie. Plánom je vytvoriť plnohodnotnú učebnú pomôcku a sprístupniť ju pre viacero VR platforiem.

Human Anatomy VR sme si počas otvorenia VAU učebne vyskúšali aj my. Aplikácia zaujme prehľadným rozhraním a intuitívnym ovládaním. Verzia pre Samsung Gear VR aktuálne obsahuje stavbu tela. Môžete si pozrieť jednotlivé kosti a prečítať si o nich podrobné informácie. Čoskoro pribudnú aj ďalšie sekcie stavby tela, ako sú informácie o svaloch, cievach atď. Aplikácia ponúka vyhľadávanie a testy.

Počítačová verzia pre HTC Vive obsahuje viac funkcií a aj herné prvky, ako je multiplayer alebo možnosť si kostru rozbiť a opätovne poskladať. Tvorcovia majú v pláne rozšíriť napríklad funkciu pripojenia viacerých užívateľov cez sieť do jednej virtuálnej „pitevne“, v ktorej im môže dať profesor z hocijakého miesta na svete na diaľku prednášku.

Aplikáciu pre Samsung Gear VR si hneď vyskúšali mladí študenti medicíny

Aplikáciu pre Samsung Gear VR si hneď vyskúšali mladí študenti medicíny

Projekt podporili aj Samsung a Nadácia Tatra banky

Tím študentov aplikáciu zadarmo nainštaloval do okuliarov pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR na Lekárskej fakulte v Bratislave, ktoré zadarmo dostali od partnerov – spoločnosti Samsung a Nadácie Tatra banky. Samsung podporil mladých vývojárov aj v úplných začiatkoch vývoja, keď chceli vyvíjať aplikáciu, avšak nemali k dispozícii zariadenia, na ktorých by ju mohli testovať.

Študenti sa po nasadení VR okuliarov budú môcť začať rovno učiť. Aplikáciu môžu využívať v špecializovanej učebni, v rámci vyučovacieho procesu a po dohode aj v rámci samoštúdia. Zároveň po využití aplikácie vyplnia krátky dotazník a tým mladým vývojárom pomôžu aplikáciu pre nich ešte viac vylepšiť.

Ostatní záujemcovia si môžu aplikáciu jednoducho stiahnuť z Oculus store, ktorý majú pri používaní VR headsetu automaticky v telefóne. Aplikácia si bude automaticky sťahovať aj nové aktualizácie.

O aplikáciu už prejavili záujem aj študenti z Čiech, či ľudia, ktorí sa nezaoberajú medicínou. Tvorcovia s ňou chcú preraziť na globálnom trhu, aplikácia je vyvíjaná v angličtine.

Jedným z užitočných využití VR je práve vzdelávanie

Jedným z užitočných využití VR je práve vzdelávanie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit