Jeho distribúcia je pred uvedením Androidu 13 sklamaním.

Jednou z výhod systému Android je jeho “tvárnosť”. Tá vývojárom umožňuje systém upravovať podľa ich predstáv, čo im na jednej stane zabezpečuje konkurenčnú výhodu, avšak na strane druhej aj predlžuje zapracovanie zmien, ktoré prináša jeho nová verzia.

Zdá sa však, že tento problém sa každoročne opakuje. Aj keď spoločnosť Google o postavení jednotlivých verzií pravidelne zdieľala pomerne nelichotivé čísla, zrazu to prestala robiť, čiže sme nevedeli, ako sa jednotlivým verziám tohto mobilného operačného systému medziročne darí.

Našťastie sa na najnovšie štatistiky pozrel portál 9To5Google. Jeho členovia zostavili grafy distribúcie jednotlivých verzií Androidu, avšak treba poznamenať, že sú veľmi ťažko dostupné a neaktualizujú sa tak často, ako keď pochádzali z oficiálneho zdroja.

Android distribúcia August 2022Zdroj: PhoneArena
Android distribúcia August 2022

To potvrdzuje aj správa z mája 2022, kedy sa dokonca v štatistikách objavili zlúčené verzie Android 11 a 12 s 28,2 % podielom, čo samozrejme nedáva zmysel. Pokým táto informácia nemala pre používateľov Androidu žiadnu výpovednú hodnotu, tak tá nová je sklamaním na celej čiare. Android 12 má totiž nainštalovaný iba 13,3 % aktívnych zariadení, čo je veľmi málo.

To znamená, že Android 12 iba tesne predbehol Android Oreo, pričom je menej rozšírený ako tri staršie verzie systému – Android 11, 10 a 9

Dosiahnutý trhový podiel Androidu 12 je sklamaním aj preto, že spoločnosti Google a Samsung vyvinuli extrémne úsilie k tomu, aby sa táto verzia dostala do čo najviac ich zariadení. To platí predovšetkým v prípade druhej menovanej.

Za povšimnutie stojí aj fakt, že stále existujú používatelia, ktorí používajú 10 rokov starý operačný systém. Rešpekt.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.