Slúchadlá bude treba stále občas nabíjať, no bude to jasná evolúcia v bezdrôtovom zvuku.

Aktuálne je dostupný Android 12, čo demonštroval Google na svojich Pixeloch. Dobrou cestou sa vydal aj Samsung, ktorý aktualizoval svoje rozhranie One UI pre nový systém. Kórejský výrobca by tak nemusel výrazne zaostávať s nasadením systému na svoje smartfóny. „Históriu“ Androidu nespomíname náhodou. Už vo verzii Android 10 bola podpora úsporného režimu na prenos zvuku tzv. Low Energy Audio. Zväčša však pre načúvacie prístroje. Nebolo veľa slúchadiel, ktorý by takýto prenos podporovali. Teraz sa situácia zlepšuje. S informáciou prišiel server PhoneArena.

Nakoniec až Android 13 príde s podporou tohto vysokoúsporného spôsobu prenosu zvuku bez toho, aby ste strácali kvalitu. Znamená to dlhšiu výdrž na batériu pre slúchadlá, rovnako aj pre smartfóny. Bluetooth je však od samého začiatku technológia navrhovaná tak, aby bola úsporná. Či „štandardný“ Bluetooth alebo BT Low Energy, pravdepodobne ste nemali možnosť zmenu výdrže na jedno nabitie vášho smartfónu. Najmä pri dnešných kapacitách batérií.

Na obrázku je vidno, že Android Open Source Project bude v novej verzii obsahovať práve kodek LC3. Na to bude potrebná podpora samotného operačného systému ale aj hardvéru smartfónu. Nestačí mať teda len kompatibilné slúchadlá. V čase, keď ale bude dostupný Android 13 a plánovaná implementácia tohto BT profilu, bude na trhu dostatok slúchadiel, ktorého budú podporovať. Rozdiel bude v tom, že celý ekosystém bude fungovať na prednostnom pripojení. Dnes môžete vidieť aj LE profil, keď hľadáte slúchadlá na spárovanie.

S príchodom nového profilu by ho mal systém pripojiť prednostne a mal by sa použiť tento profil namiesto klasického. Stále hovoríme o zachovaní vysokej kvality zvuku. Rovnako by mala byť dostupná možnosť pripojenia viacero zariadení a zdieľania zvuku. Teda by ste mohli pripojiť napríklad dva reproduktory naraz. Toto by nemal byť limit, čím sa celková využiteľnosť úsporného profilu ešte zvyšuje.

Android 12 už má API na využitie tohto zvukového profilu, no nie je to plnohodnotný stav, aký by mal nastať s novým Androidom. Zatiaľ platí, že dnes by ste potrebovali, aby váš telefón obsahoval Snapdragon 888 alebo 865+. Tu ale predpokladáme, že budúcnosť prinesie ďalšie CPU, ktoré budú mať tento typ kodeku v natívnej podpore. S príchodom Android 13 sa celá predstava o tejto technológii začne kryštalizovať viac. Nižšie energetické nároky potešia, no odporcovia budú oprávnene tvrdiť, že kvalita zvuku sa iným kodekom a spôsobom kompresie zmení. Otázkou potom zostane, či to bude bežný spotrebiteľ reálne počuť.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.