Nasledujúca verzia operačného systému Android s číslovkou 14 by mohla podporovať satelitné pripojenie.

Na Twitteri o tom informoval senior viceprezident spoločnosti Google pre platformy a ekosystémy Hiroshi Lockheimer, podľa ktorého na zabudovaní takejto podpory do svojho mobilného operačného systému pracujú.

Podľa portálu Gsmarena.com bude táto forma spojenia možná vďaka pripravovaným satelitom Starlink V2 od spoločnosti SpaceX v už existujúcom pásme frekvenčného spektra PCS (Personal Communication Service). Nebude nutná ani výmena telefónu, keďže fungovať má aj na hardvéri súčasných mobilov. Otázny je len rozsah aktualizácie softvéru, teda, či bude nevyhnutný Android 14, alebo satelitnú sieť zvládnu po menšej softvérovej inovácii aj smartfóny s Androidom 13.

Aktuálne vyjadrenie viceprezidenta Google nadväzuje na nedávne oznámenie SpaceX a amerického operátora T-Mobile, ktorí ohlásili vytvorenie partnerstva s cieľom umožniť smartfónom priame pripojenie k satelitom. Beta testovanie sa má začať koncom roka 2023, teda zhruba v čase, keď vyjde Android 14. V úvode majú byť týmto satelitným pripojením pokryté len Spojené štáty americké, ale neskôr by služba mala byť rozšírená do celého sveta.

Satelitné pripojenie však nemá ambíciu plne nahradiť v smartfónoch klasické mobilné spojenie cez BTS, teda klasické pozemné vysielače a prijímače mobilného signálu. Naopak, táto forma pripojenia bude určená na využitie hlavne v prípadoch núdze v oblastiach so slabým či úplne absentujúcim pozemným signálom. Gsmarena zdôrazňuje, že v prvej fáze pôjde hlavne o zasielanie SMS a MMS správ, prípadne ďalšie textové aplikácie a len neskôr pribudne podpora hlasových hovorov či mobilných dát.

Okrem pridania podpory pre satelitné pripojenie bude z novej verzie Androidu minimálne jedna súčasť aj odstránená. Pôjde o Android Beam, ktorý umožňoval posielať dáta medzi zariadeniami na krátku vzdialenosť vďaka technológii NFC. Oficiálne bol síce Android Beam zrušený už vo verzii Android 10, ale Google ponechal výrobcom možnosť implementovať ho do svojich zariadení.

Zdroj: Twitter.com, Gsmarena.com, ilustračné foto

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.