Nová funkcia môže byť istou útechou pre používateľov, ktorým chýbajú klasické notifikačné diódy.

Notifikačné diódy sú spolu s napríklad 3,5-milimetrovým konektorom a infraportom súčasťou výbavy smartfónov, ktorá postupne zmizla v prepadlisku dejín. Hoci boli tieto diódy užitočným pomocníkom pri oznámeniach a používatelia si pri mnohých modeloch telefónov dokonca vedeli nastaviť samostatné farby pre jednotlivé aplikácie, prednosť dostali úzke rámiky telefónov a veľké displeje. Tým sa stratil priestor aj na notifikačné diódy.

Aspoň čiastočnou náhradou má byť možnosť nahradiť ich preblikávaním obrazovky či dokonca blesku zadného fotoaparátu. Túto možnosť našli ľudia, ktorí sa radi vŕtajú v kóde, v druhom vývojárskom náhľade nadchádzajúceho operačného systému Android 14.

Vďaka tejto funkcii bude môcť blikať displej telefónu, blesk, alebo aj oboje naraz. Pre displej sa budú dať nastavovať rôzne farby, ale zatiaľ sa zdá, že nebude možné priradiť rozličné farby pre jednotlivé aplikácie a ani typ blikania. Skrátka, bude sa len dať zapnúť, alebo vypnúť.

Uvedená možnosť by mohla byť okrem signalizovania oznámení v tichom režime špeciálne užitočná pre používateľov so sluchovým postihnutím. Samozrejme, Android 14 je stále vo fáze vývoja a ladenia, takže je celkom možné, že sa táto funkcia napokon nedostane do finálneho vydania.

Existujú však aplikácie tretích strán, ktoré na Amoled displejoch dokážu notifikačnú diódu do určitej miery nahradiť.

Zdroj: AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.