S aktualizáciou na Android 15 príde aj možnosť rýchleho nastavenia smartfónov na jednoduchšie ovládanie.

Ovládanie smartfónov je pre niektorých stále nie príliš jednoduchou činnosťou. Ide najmä o používateľov, ktorí prvý raz prechádzajú z tlačidlového telefónu na model s dotykovým displejom či staršie osoby. Systém Android pritom ponúka aj viaceré nastavenia, ktoré im umožní zväčšiť napríklad text či prispôsobiť ikony na domovskej obrazovke. V závislosti od nadstavby systému sa rovnako vie upraviť celá domovská obrazovka a používanie telefónu obmedziť na základné funkcie ako je telefonovanie či odosielanie správ.

S aktualizáciou na Android 15 však príde možnosť jednoduchšieho nastavenia smartfónov, aby boli ľahšie ovládateľné pre každého. Nová funkcia sa objavila vo verzii systému Android 14 QPR3 Beta 1, ktorá prišla medzi používateľov len nedávno. Táto možnosť má za cieľ spraviť smartfóny prívetivejšie pre ľudí, ktorí majú problém so zrakom a ťažšie sa im ovláda moderný smartfón.

Tieto zmeny má ponúknuť Android 15

V rámci novej funkcie, ktorú ponúkne Android 15, bude existovať ponuka s rýchlym a jednoduchým nastavením smartfónu na jednom mieste. Keď si totiž dnes chcete v telefóne nastaviť veľkosť písma či upraviť domovskú obrazovku, musíte prejsť nastavenia telefónu. Nie všetky tieto úpravy sa však nachádzajú na rovnakom mieste, preto je miestami komplikovanejšie telefón takto upraviť.

Jednoduché nastavenie pre ľahšie ovládanie smartfónov bude pozostávať z niekoľkých úprav. Jednou z nich má byť zväčšenie písma a ikon na domovskej obrazovke. Do úprav, ktoré Android 15 v novej ponuke zobrazí, sa však bude rátať aj pridanie kontrastu či zvýraznenie písma či zobrazenie navigačných tlačidiel v spodnej časti obrazovky. Nie každému totiž vyhovujú ovládacie gestá a výraznejšie to je vidno najmä pri používateľoch, ktorí nie sú so smartfónmi príliš stotožnení.

POCO X6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO X6 Pro

Funkciu zatiaľ nie je možné aktivovať ani v rámci testerského režimu. Čo sa však podarilo testerom zistiť navyše je, že po aktivovaní jednoduchého zobrazenia sa tapeta smartfónu zmení na čistú čiernu. Dôvodom je pravdepodobne kontrast písma a ikon na domovskej obrazovke, aby bolo ovládanie jednoduchšie a domovská obrazovka viac transparentná.

Predstavenie Androidu 15 síce ešte nemá oficiálny dátum, no už teraz začínajú prichádzať informácie o tom, čo zahrnie. Podľa tradície označovania systému Googlom by mal získať prezývku začínajúcu písmenom V, pričom zrejme opäť pôjde o nejaký sladký dezert. Na bližšie informácie si však budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.