Opäť je tu jeseň, a to znamená jediné. Nová verzia operačného systému Android je na svete, avšak možno ste si to doteraz ani nevšimli. Pokiaľ totiž nemáte telefón Google Pixel, aktualizáciu na Android 9 ste ešte pravdepodobne nedostali.

Jediným spôsobom, ako vyskúšať najnovší Android v praxi, je tak telefón Sony Xperia XZ3. Sony potvrdilo svoju výbornú pozíciu z hľadiska softvérovej podpory a opäť uviedlo na trh prvú vlajkovú loď s novým Androidom. Verziu 9.0 sme preto testovali na tomto telefóne.

Treba však dodať, že išlo o testovanie v obmedzenej prevádzke. Dôvod je ten, že Android 9.0 prináša viacero funkcií a nie všetky boli integrované v novej Xperii. Pre niekoho je to pozitívna správa, nakoľko Android 9.0 sa vo svojej čistej podobe spolieha na ovládanie pomocou gest. Xperia XZ3 však využíva tradičné ovládanie softvérovými tlačidlami a ani v nastaveniach sme nenašli možnosť, ako to zmeniť.

Dá sa predpokladať, že tento prístup bude aplikovať viacero výrobcov, a tak ovládanie pomocou gest nebude taký strašiak, ako sa pôvodne myslelo. Ide totiž o úplne iný spôsob ovládania, ktorý nemusí konzervatívnejším používateľom vyhovovať. Pokiaľ však budete používať telefón so systémom Android 9, ktorý gestá podporuje, pripravte sa na podobný štýl ovládania ako v prípade nových iPhonov. Vyžaduje to trochu cviku, ale vo výsledku je ovládanie gestami pohodlné. Pokiaľ však tento spôsob ovládania nenájdete v Androide 9, nebuďte z toho prekvapení – je to rozhodnutie výrobcu vášho smartfónu.

Praktické zmeny

Druhou veľkou novinkou Androidu Pie je funkcia, ktorá monitoruje vaše používanie telefónu a poskytuje vám podrobné štatistiky. Jej cieľom je, aby ste mali svoje digitálne zdravie pod kontrolou a netrávili nezdravo veľa času používaním niektorých aplikácií. Podobnú funkciu nájdete aj v iOS 12, ale zatiaľ čo operačný systém od Applu ju obsahoval už pri uvedení novej verzie, do Androidu 9 pribudne neskôr vo forme aktualizácie. V Xperii XZ3 táto funkcia nebola, aktuálne je dostupná iba pre Pixel telefóny v nefinálnej beta verzii pre záujemcov o jej testovanie.

Nový Android tiež prináša niekoľko praktických drobných vylepšení. Ak chcete vytvoriť snímku obrazovky, už nemusíte stláčať kombináciu bočných tlačidiel. Stačí podržať tlačidlo napájania a ťuknúť na Snímku obrazovky, ktorá sa zjaví v bočnom paneli. Naďalej funguje aj zaužívaná kombinácia tlačidiel pre zhotovenie snímky, takže si môžete vybrať spôsob, ktorý je pre vás pohodlnejší.

Praktické je aj to, že tlačidlami na reguláciu hlasitosti upravujete hlasitosť médií. V bočnom paneli sa tiež môžete prepínať medzi vibráciami a úplne tichým režimom, ale na úpravu hlasitosti zvonenia si musíte otvoriť obrazovku s nastaveniami. Spomenutý bočný panel obsahuje skratku pre rýchly prístup na túto obrazovku.

V Androide 9.0 je oveľa pohodlnejšie prepínanie medzi režimom na výšku a na šírku. Pokiaľ máte automatickú zmenu orientácie vypnutú, v dolnom pravom rohu sa zobrazí dočasné tlačidlo, pomocou ktorého môžete zmeniť natočenie telefónu. Je to praktické, keď používate telefón počas ležania v posteli.

Jednou z praktických noviniek je táto ponuka pre ľudí s postihnutím alebo pre každého, kto ju využije. Zapnúť si ju môžete v Nastaveniach – Dostupnosť – Ponuka dostupnosti. Následne pribudne tlačidlo v pravom spodnom rohu, ktorým túto ponuku vyvoláte a skryjete

Berie do úvahy vaše používanie telefónu

Nový Android vám dáva väčšiu kontrolu nad automatickým jasom. Z pohľadu nastavení sa nič nemení, avšak operačný systém berie do úvahy, ak upravujete jeho nastavenie. Ak teda v niektorých aplikáciách manuálne znižujete automatické nastavenie jasu, Android sa z toho poučí a bude to aplikovať v budúcnosti. Adaptívne je aj nastavenie batérie, ktoré má znížiť spotrebu batérie málo používanými aplikáciami na úkor oneskorených notifikácií. Funkciu si môžete vypnúť, ak by vám to nevyhovovalo.

Android 9.0 tiež prináša skratky pre aplikácie, tie však Xperia XZ3 zatiaľ nepodporuje. Uvidíme, ako ich budú do svojich nadstavieb integrovať ostatní vývojári. Dostupnosť tejto funkcie môže takisto záležať od spúšťača, ktorý v systéme Android používate. Podrobnejšie sa jej budeme venovať v niektorom v budúcich vydaní, keď už bude na trhu viacero zariadení so systémom Android 9.0.

Do pozornosti dávame aj detailnejšiu kontrolu nad notifikáciami, čo nemusí byť vždy v prospech používateľa. Upozornenia totiž obsahujú množstvo nastavení a podnastavení a človek sa v tom môže jednoducho stratiť. Na druhej strane si môžete lepšie prispôsobiť, kedy vás má aplikácia upozorňovať.

Všimnite si nastavenia notifikácií, úpravu hlasitosti a tlačidlo na zmenu orientácie telefónu v pravom spodnom rohu

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit