Takmer polovica z nich je v Indii.

Spoločnosť Trend Micro upozornila na nový škodlivý kód, ktorý ohrozuje majiteľov zariadení so systémom Android. Nazýva sa Godless a zraniteľné je každé zariadenie so systémom Android 5.0 / 5.1, resp. so staršou verziou.

Trend Micro tvrdí, že aplikácie, ktoré obsahujú tento malvér, sa nachádzajú aj v obchode Google Play a infikovali viac ako 850 tisíc zariadení na celom svete. Godless je najviac rozšírený v Indii a ďalších krajinách Ázie. Minoritný podiel má v Rusku a Amerike.

Zdroj: Trend Micro

Zdroj: Trend Micro

Godless využíva framework s názvom „android-rooting-tools„, aby získal root prístup do systému Android. Keď sa tak stane, škodlivý kód začne komunikovať s útočníkmi, ktorí môžu do telefónu posielať nežiadané aplikácie, zobrazovať reklamu alebo špehovať používateľov.

Keďže sa škodlivý kód nachádza aj v aplikáciách v obchode Google Play, Trend Micro odporúča, aby boli používatelia obozretní pri inštalovaní softvéru do telefónov a tabletov. Vždy je dobré skontrolovať vývojárov – koľko aplikácií majú v obchode Google Play, koľko majú stiahnutí atď.

Zdroj: Trend Micro

Prečítajte si aj:

Teleráno: MMS hrozba pre Android telefóny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit