V priebehu dvoch mesiacov sa inštalácie Android Oreo viac ako zdvojnásobili.

Pokým bol podiel v máji iba 5,7 %, tak aktuálne dosiahol 12,1 %. Prvýkrát, v priebehu zavedenia Androidu Oreo, sa zaznamenal tiež pokles inštalácií ostatných verzií operačného systému Android.

Aj vďaka rastúcemu podielu verzie Oreo sa súčet verzií Androidu od 5.0 (Lollipop) po súčasnosť vyšplhal na neuveriteľných 86,8 %. Podľa oficiálnych štatistík spoločnosti Google, čísla distribúcie Androidu smerujú správnym smerom a inštalácie Oreo sa zvyšujú, zatiaľ čo každá iná varianta operačného systému zaznamenala pokles.

Android 7.1 Nougat zaznamenal za posledné dva mesiace mierny nárast o 1,4 %, zatiaľ čo verzia Android 7.0 Nougat klesla o 1,7 %. Celkovo tak Android Nougat klesol o 0,3 %.

Všetky ostatné verzie systému Android zaznamenali za posledných 60 dní pokles. Marshmallow dosiahol 23,5 % z 25,5 %, Lollipop je na 20,4 % z 22,4 % a KitKat klesol na 9,1 % z 10,3 %. Jelly Bean klesol na 3,6 % z májovej hodnoty 4,3 % a Ice Cream Sendwich a Gingerbread sú na hodnote 0,3 % a 0,2 %, čo predstavuje pokles o 0,1 % v oboch prípadoch od májových štatistík.

Podiel jednotlivých verzií Androidu za júl 2018

V prípade verzie Androidu Oreo sa očakával prirodzená nárast, ale zdvojnásobenie podielu je viac ako pozitívnou správou. To naznačuje, že aktuálne je viac ako 85 % zariadení (5.0 – 8.1) lepšie chránenými pred bezpečnostnými hrozbami. Staršie verzie operačného systému sú náchylnejšie na bezpečnostné hrozby a je vidieť, že spoločnosť Google zmenou v procesoch distribúcie najnovších aktualizácií dosahuje prvé pozitívne výsledky.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Google Chrome je bezpečnejší. Kompenzuje závažné chyby procesorov

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.