Počas spánku problémy s kašľom a chrápaním veľká časť populácie.

Práve tieto dva zdravotné problémy by mala dokázať monitorovať nová sada funkcií, ktorá má údajne namierené do Android telefónov. Google ju údajne už testuje, o čom informoval portál AndroidAuthority. Funkcie na zisťovanie chrápania a kašľa boli objavené v balíku APK aplikácie Google Health Studies.

Hoci tieto nové funkcie sú zatiaľ dostupné iba pre zamestnancov spoločnosti Google, tí intenzívne pracujú na “zbere, ladení a overovaní algoritmov”, aby bola pre používateľov pripravená funkcia, ktorá im poskytne “zmysluplný prehľad o ich spánku”. Počas príprav je sledovaný iba jeden dospelý človek, čiže získaný “mix zvukov” jeho spánku je veľmi presný.

Podobné funkcie sa Googlu už podarilo implementovať do aplikácie Google Fit. V jej prípade sa používa fotoaparát Android zariadenia na meranie srdcovej a dychovej frekvencie. Hoci ani monitorovanie spánku nie je v podaní spoločnosti Google úplná novinka (nachádza sa v 2. generácii Nest Hub), teraz sa zdá, že niečo veľmi podobné sa spoločnosť snaží preniesť aj do smartfónov so systémom Android.

Keďže funkcie pre sledovanie chrápania a kašľa sa nachádzajú v ranej fáze vývoja, teraz je veľmi ťažké odhadnúť, či sa dostanú do všetkých Android zariadení, alebo budú dostupné exkluzívne iba pre telefóny Google Pixel. Rovnako nie je známe, do akej miery budú užitočné pri odhaľovaní ďalších zdravotných rizík a prevencii.

Nevieme však zatiaľ ani to, v ktorej aplikácii sa táto funkcia udomácni. Najhorúcejším kandidátom je samozrejme aplikácia Google Fit.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.