Pokrytie služby sa bude v priebehu roka 2021 rozširovať.

Antik Telecom oficiálne oznámil spustenie 10 gigabitovej technológie pevného internetu pre domácnosti. Bude prvým poskytovateľom na Slovensku, ktorý bude takto rýchly pevný internet poskytovať koncovým používateľom.

10 Gbps pevný internet bude k dispozícii od júna 2021 vo vybranej lokalite, resp. lokalitách za nezmenenú cenu 17,92 eur v balíku s televíziou s vysielaním v rozlíšení až 4K a telefonovaním. Technológia bude v prvej fáze k dispozícii v častiach Bratislavy (všade tam, kde má Antik v Bratislave pokrytie), Košíc, v Bardejove, Čiernej nad Tisou a Stropkove.

Štart komerčnej pilotnej prevádzky bude prebiehať postupne od júna 2021. Antik vtedy spustí 10 Gbps internet minimálne v jednej zo spomenutých lokalít. V treťom kvartáli tohto roka bude novú technológiu ponúkať minimálne v troch lokalitách. V Q4 2021 bude 10 Gbps internet fungovať vo všetkých spomenutých lokalitách a minimálne v jednej obci navyše, ktorú zatiaľ Antik nešpecifikoval.

Antik 10 Gbps pevný internet

Antik bude spúšťať 10 Gbps internet na Slovensku od júna 2021 a to v niekoľkých fázach. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Zriaďovací poplatok so zariadením je 249 eur, zaregistrovať sa môžete už dnes

Operátor uvádza, že v priebehu roka 2021 bude pokrývať rýchlosťou 10 Gbps niekoľko desiatok tisíc domácností. Reálne testy novej technológie dosiahli v bežných podmienkach prenosové rýchlosti až 9,2 Gbps pri pevnom pripojení a 1,6 Gbps v prípade bezdrôtového prenosu cez Wi-Fi 6.

Aby ste doma naplno využili 10 Gbps internet od Antiku, budete okrem pokrytia touto službou potrebovať 10 Gbps prepínač alebo 10 Gbps Wi-Fi smerovač s podporou Wi-Fi 6. Používateľ bude môcť získať 10G zariadenie priamo od Antiku v rámci zriaďovacieho poplatku vo výške 249 eur. Kompatibilné zariadenia je možné kúpiť aj v obchodoch, ich dostupnosť sa bude postupne rozširovať s rozvojom technológie 10G.

Záujemcovia o 10 Gbps internet od Antiku sa môžu už teraz zaregistrovať na webe antik.sk/10g. Za zriadenie služby zaplatíte 249 eur, pričom súčasťou tohto poplatku je 10G zariadenie so štyrmi 1 Gbps ethernet portami alebo jedným 10 Gbps ethernet portom – v závislosti od voľby používateľa.

Antik Telecom využil pri budovaní svojej 10 Gbps infraštruktúry aj technológie od Huawei. V pasívnych optických sieťach využíva XG-PON a v aktívnych sieťach 10G Ethernet.

Antik Telecom 10 Gbit

Antik Telecom využil pri budovaní svojej 10 Gbps infraštruktúry aj technológie od Huawei. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Zdroj: Antik, Huawei

Prečítajte si aj:

Antik testuje najrýchlejší komerčne dostupný internet

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit