Spoločnosť Antik ponúka nielen pripojenie na internet a zdieľané dopravné prostriedky, al v jej sortimente sú aj vlastné zariadenia pre internet vecí a inteligentnú domácnosť.

Zariadenia pre IoT

Ako prvé sme videli trojfázový elektrometer s pripojením na sieť LoRa, ďalej Antik Metering pomocou ktoré sa dajú na diaľku odčítavať kalorimetrické odčítavadlá ako sú napr. plynomery, impulzné vodomery, jednoducho ideálne zariadenie pri inteligentných bytových správcoch.

Antik ShowroomZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Antik Showroom

Zaujímavá je aj maličká envirostanica, ktorá meria teplotu, vlhkosť, obsah CO2, organické rozpustné látky a vnútorné napätie na batérií. Tieto stanice Antik umiestňuje v školách a zisťuje takto potenciálny dôvod malátnosti žiakov z dôvodu zvýšeného obsahu CO2.

Antik enviro stanicaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Antik enviro stanica

Nabíjacie stanice Antik

Antik nám ukázal aj niekoľko zariadení, ktoré používa pri zdieľaných dopravných prostriedkoch. Napr. zásuvka, ktorá rozpozná napr. Antik skúter a tento povolí nabíjať. Prítomnosť skútra sa zisťuje pomocou RFID skútra. Rovnako sa takáto zásuvka dá zopnúť aj cez aplikáciu Antik Smartway a takto dobiť vlastné zariadenie.

Prvky pre IoT AntikZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prvky pre IoT Antik

špecialitou je Antik Wallbox. Je to nabíjačka, ktorá má zboku konektor pre nabíjanie elektromobilu, v spodnej časti sú konektory pre nabíjanie zdieľaných dopravných prostriedkov a rovnako sa tu nachádzajú aj konektory pre nabíjanie Antik powerbanky. Aj riadiaca jednotka tejto nabíjačky je kompletne vyvinutá v Antiku. Tieto wallboxy je teraz možné vidieť v Košiciach na viacerých zastávkach MHD, kde slúžia na dobíjanie zdieľaných dopravných prostriedkov a sú aj doplnené o solárne články. V metropole východu je momentálne okolo 50 Antik ostrovčekov.

Solárna nabíjačka AntikZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Solárna nabíjačka Antik

Celoslovenská LoRaWAN sieť

Antik má vybudovanú celoslovenskú IoT sieť, ktorá používa komunikáciu cez LoRaWAN. V tejto súvislosti sme si pozreli Antik impulzné vodomery, ultrazvukového snímača na meranie výšky odpadu a tiež parkovací snímač s Hallovou sondou na snímanie magnetického poľa.

Antik enviro stanicaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Impulzný vodomer a parkovací senzor Antik

V showroome Antik sme si pozreli aj riadenie verejného osvetlenia. Pomocou modulov namontovaných na verejné osvetlenie sa dajú na diaľku zapínať a vypínať ale aj meniť intenzitu osvetlenia. Dá sa tiež odčítať elektrická spotreba lampy, prípadne určiť poruchový stav.

Ovládanie verejného osvetlenia AntikZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ovládanie verejného osvetlenia Antik

Antik SmartHome

Z oblasti SmartHome používa Antik sieť ZigBee. V ponuke koncových zariadení sú domáce kamery, dverové snímače, detekcia prítomnosti dymu, plynu, pohybové senzory, sirény alebo zvončeky, meranie teploty či vlhkosti, radiátorové hlavice a pod.

Antik SmartHomeZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Antik SmartHome

Zaujímavosťou je robotický vysávač/mopovač Antik so zadaním mapy vysávania alebo pohyblivá záclona.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.