Spoločnosť ANTIK sa presadzuje aj v oblasti zariadení pre inteligentnú domácnosť. Novinkou v jej ponuke sú nové snímače ako je napr. záplavový senzor, senzor pohybu, videli sme aj inteligentnú sirénu. Mnohé snímače sa dajú využiť aj pri inteligentných mestách a veľmi sa nám páčilo inteligentné parkovanie. Pre tento systém ANTIK vytvára celú elektronickú výbavu. Na záver sme si pozreli aj úplne novú nabíjačku, ktorú ANTIK vyrába v Číne. Všetko sme zachytili v našom redakčnom videu.

Z oblasti nových snímačov je tu aj dymový senzor, senzor zatopenia a pohybu. Posledne spomenutý sa prichytáva magneticky a to znamená veľmi rýchlu montáž. Diaľkovo ovládaná zásuvka teraz funguje aj cez sieť LoRaWAN a to znamená, že napr. saunu na chate si zapnete cez ňu aj vtedy, keď tam nie je internet. Videli sme aj nový merač spotreby elektrickej energie, ktorý sa teraz dá ľahko umiestniť do poistkovej skrine.

Pozreli sme aj nástenný panel určený do domácnosti ale aj presklenený, ktorý sa hodí napr. do hotela alebo do nemocnice.

Koncept inteligentného parkovania sa už používa v Šanghaji a pripravuje sa aj na nasadenie na Slovensku. Existuje jednoduchší systém, kedy do jednotlivých pozícii polohuje vozidlo šofér a komplikovanejší, kedy s autom manipuluje robotická ruka.

Na záver sme si pozreli aj elektrickú nabíjačku, ktorá rýchlo nabije elektrické autá a motorky a poradí si aj s mobilným telefónom. Túto nabíjačku vyvinula spoločnosť ANTIK a v Číne sa už vyrába 1000 kusová zákazka. Niektoré z nich sa objavia aj na Slovensku.

Prečítajte si aj:

Antik SmartCity E-mobility. Poznáme akciové ceny elektrických motoriek (VIDEO TOUCHIT)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.