Je tu nový rok, nové vírusy a antivírusy.

Taká je stručná bilancia bezpečnosti v IT, ktorá nás čaká. Ani jedna strana nespí, a tak sa treba neustále brániť. Tiež aj vývojom zariadení označovaných ako IoT, teda internetu vecí. Tu očakávame najväčšie prekvapenia a samotní výrobcovia bezpečnostných systémov majú ešte čo robiť, aby svoje zatiaľ nechránené zariadenia ochránili.

Zostaňme zatiaľ pri počítačoch, kde si ukážeme, aké funkcie v nich už roky sú a ktoré pribúdajú.

Povinné funkcie

Vývoj programov v oblasti antivírusovej ochrany sa za posledné roky poriadne zmenil. Dnes sa mení len pozvoľna a vylaďujú sa už existujúce funkcie. Aké je zloženie bezpečnostných programov predstavujeme v niekoľkých bodoch.

Internet Security – zlatá stredná cesta pre každého používateľa. Povedzme, že antivírus je v súčasnosti málo, keďže platíme cez internet a potrebujeme mať inteligentné firewally a algoritmy kontrolujúce škodlivé kódy priamo na webe. Existujú aj vyššie verzie označované ako Global Security, Total, Maximum atď. Tie zväčša pridávajú zálohovanie, čistenie systému a iné, nie už tak kriticky dôležité súčasti.

Ochrana súkromia – toto je modul, ktorý špeciálne sleduje prístup k súborom, nastavenia prehliadačov a systému

Špeciálny prehliadač – vyšší stupeň kontroly a zamknuté možnosti rozširovania pôvodného browsera. Ak teda používate takýto prehliadač pri platení, znižujete riziko pri platbách, nakoľko je zakázané pridávanie ďalších doplnkov. Podľa antivírusovej firmy sú používané vlastné modifikácie prehliadačov Chrome, Firefox alebo Internet Explorer.

Cloudová databáza – programy majú svoju vzorku vírusových kódov v počítači, no počas kontroly zisťujú najaktuálnejšie hrozby aj porovnávaním so serverom výrobcu. Ak spustíte kontrolu počítača a nemáte pripojenie k internetu, použije sa lokálna vzorka. Na toto vás upozorní napríklad Norton Security.

Znížené systémové nároky – Mať kvalitné zabezpečenie je dôležité, no ak vás brzdí pri práci alebo hraní hier, je to jasné mínus. Vedia to aj antivírusové spoločnosti, a tak optimalizujú skenovacie jadrá tak, aby mali čo najmenší dopad na výkon systému. Špeciálne pri celoobrazovkových aplikáciách a hrách.

Dôraz na automatickú činnosť – radi skúšame antivírusy a prispôsobujeme si ich nastavenia. No bežný používateľ toto nepotrebuje a často ani netuší, aké možnosti prispôsobenia programy majú. Aj preto výrobcovia nastavia program optimálne na stredové hodnoty. Vynútiť sa dá aj agresívnejší režim, no bude to chcieť čas, kým nástroj vyladíte cez neustále sa zobrazujúce hlásenia a povolenia. Úplne všetky teda pracujú automaticky s dôrazom na minimum hlásení v základnej konfigurácii. Niektoré viac či menej úspešne.

Ochrana sociálnych sietí – špeciálne doplnky do prehliadača alebo moduly vo vlastnom rozhraní. Súkromie mnohokrát začína práve na sociálnych sieťach.

Panda Internet Security 2016

Hlavné okno programu je odlišné. Poskytne ľahký prístup, no treba sa v ňom vedieť zorientovať

Hlavné okno programu je odlišné. Poskytne ľahký prístup, no treba sa v ňom vedieť zorientovať

Výrobca Panda Software ponúka celkovo štyri edície svojho antivírusu pre tento rok. Od klasického antivírusu bez ďalšej doplnkovej ochrany až po komplexné riešenie s predplatným 20 GB dát na cloudové zálohovanie. My sme vyskúšali vydanie internet security, ktoré ponúka vyváženú ochranu a počet funkcií.

Rozhranie je optimalizované na dotykové ovládanie, no pravdepodobne do neho len málokedy budete musieť zasahovať. Program si všetky dôležité odpovede na svoje dotazy vypýta cez plávajúce okná v čase, keď je to potrebné. Takýmto systémom poskytuje aj hlásenia, napríklad o nevhodne zabezpečenej Wi-Fi. Tento modul sa nám obzvlášť zapáčil, nakoľko používateľa upozorní na akékoľvek nezhody. Ocenili sme, že sa vás nesnaží vystrašiť, ale ponúka relevantný prehľad o sieti, na ktorú sa pripájate. S tým súvisí aj firewall, ktorý je automatický. No nie vždy rozpoznal sieť podľa typu, ako ju vnímame my. Teda osobnú a pracovnú. Nie je to žiadny problém, ľahko prepnete nastavenia aktuálnej siete na pracovnú alebo napríklad na verejnú. Ak sa teda pripájate často na Wi-Fi a veľa cestujete, tu Panda Internet Security 2016 exceluje. Hlavné okno slúži na celkový prehľad stavu komponentov a ocenili sme aj ich spôsob nastavenia. Už to nie je jedno veľké okno, kde je v rozsiahlej stromovej štruktúre každá voľba. Ak chcete nastaviť len firewall, všetky adekvátne voľby, spravíte to priamo v hlavnom okne.

Môžete monitorovať procesy bežiace na pozadí a získavate o nich prehľad, tiež aj či sú nejakým spôsobom aktívne napojené na sieťové rozhranie. Pointou ale je farebná signalizácia ich bezpečnosti. Ak nejaký nepoznáte, ide o vhodný orientačný prvok jeho bezpečnosti resp. rizikovosti. Špeciálna pozornosť je venovaná ochrane údajov, a teda priečinkom, kde máte najcitlivejšie dáta. Automaticky sú pridané dokumenty na disku podľa typu a tiež vybrané adresáre používateľského profilu. V rámci bezpečného prehliadania môžete povoliť vybrané domény. Filter neuplatňuje reštrikcie voči iným stránkam na doméne. Povolenie vždy platí pre celý web.

Odporúčame vytvoriť si záchranný disk USB priamo z aplikácie. Ten je bootovací a poslúži na vyhľadanie škodlivých kódov v čase, keď už máte problémy s fungovaním systému alebo jeho štartom.

Nastavenie siete vo firewalle Panda Internet Security 2016

Nastavenie siete vo firewalle Panda Internet Security 2016

Hodnotenie

+ plne automatické riešenie, ochrana Wi-Fi, spôsob nastavenia aj pre začiatočníka, ochrana USB zariadení, bez otravných hlásení

– na ovládanie si treba zvyknúť, nesprávne rozpoznaný typ domácej a pracovnej siete

Link: www.pandasecurity.com

Cena: 38,49 EUR pre 1 PC / 1 rok

Trend Micro Internet Security 10

Trend Micro Internet Security 10 má všetko, čo treba a vyznáte sa tu na prvý klik

Trend Micro Internet Security 10 má všetko, čo treba a vyznáte sa tu na prvý klik

Bezpečnostné riešenie od Trend Micro poskytuje takisto niekoľko unikátnych funkcií. Má plnú výbavu, teda antivírus, firewall a najmä ochranu súkromia. Testovali sme druhú najvyššiu edíciu zo štyroch dostupných. Najvyššia s názvom Maximum Security ponúka napríklad skenovanie úložného priestoru Microsoft OneDrive. To pre nás nie je až také prvoradé. Súbory, ktoré prenesiete v rámci synchronizácie preskenuje na disku aj internet security verzia a Microsoft má na svojich serveroch takisto antivírusový skener.

Program ide v minimalistickom štýle a až na otravné animácie pri prepínaní štyroch hlavných funkcií v hlavnom okne, mu nemáme čo vytknúť. Okrem toho sme ho počas testovania nemuseli konfigurovať v oblasti otravných hlásení. Tie sa zobrazujú len sporadicky a jediné pravidelné hlásenie bolo to, o kontrole webu. Aj to sa dá vypnúť a na svoju činnosť neupozorňuje ani firewall. Ten je totiž maskovaný a vlastne ide o úplne iný princíp, než na aký sme zvyknutí. Ide o Firewall Booster, ktorý rozširuje fungovanie pôvodného firewallu vo Windows a upozorňuje na potenciálne hrozby prenášané po sieti. Tiež hlási rizikové siete. Ideálne teda, ak sa chcete pripájať kdekoľvek po kaviarňach. Má ochranu proti škodlivým správam aj v aplikáciách na chatovanie. Hoci sa výrobca hrdí viac ako 25-ročnými skúsenosťami, má podporu len pre programy Yahoo! Messenger a AIM (AOL).

Veľmi dobrým doplnkom je sledovanie stránok, ktoré nemajú v poriadku certifikát. Používateľ si to nemusí všimnúť, aj keď by to mal browser hneď hlásiť. No pre úplnosť je tu aj antispamový filter. Celkovo je program orientovaný na používateľov, ktorí nechcú nič nastavovať. Prípadné funkcie si teda nastavia v rámci aktuálnej požiadavky v podobe zobrazeného hlásenia. Nie je tu žiadna pokročilá voľba antispamu ani firewall. Detailnejšie sa však dá nastaviť aspoň antivírus. To nám vlastne neprekážalo, nakoľko ani my nemeníme prakticky žiadne nastavenia programov tohto typu. Výnimkou sú potom len naše testy, aby sme zistili prípadnú citlivosť na hrozby, ak sa dá nastaviť.

V rámci balíka tu je čistič stôp a modul na bezpečné mazanie dát z disku a tiež aj z koša. Mohlo by sa to zdať samozrejmosťou, no stáva sa, že si kúpite riešenie internet security a výrobca tam nechá len skenovanie systému. Dozviete sa, kde sú rezervy v nastaveniach súkromia, no až pri kúpe dodatočného modulu poskytnú mazanie citlivých dát alebo zmenu v zákutiach systému. Ochrana v tomto programe sleduje nastavenia systému, tiež aj aktuálnosť rizikových pluginov, napríklad Flash Playera. Užitočné je však skenovanie odkazov pri prehliadaní webu. Vopred viete rozpoznať, či web, na ktorý odkazuje, je bezpečný. No a v neposlednom rade je tu skener nastavení sociálnych sietí, ktorý upozorní na rizikové nastavenia a pomôže s aktiváciou správnych volieb.

Modul na ochranu nastavení sociálnych sietí. Toto nás zaujalo

Modul na ochranu nastavení sociálnych sietí. Toto nás zaujalo

Hodnotenie

+ nezaťažuje používateľa hláseniami, skutočný automatický režim, ochrana sociálnych sietí, zanedbateľný dopad na systémové zdroje

– pre niekoho minimum nastavení, firewall ako nadstavba systémového

Link: www.trendmicro.co.uk

Cena: 37, 46 EUR pre 1 PC / 1 rok

Verdikt touchIT

Panda Internet Security 2016 je funkciami nabitý antivírus. Má však toľko funkcií, že na ovládanie si treba zvyknúť. Ocenili sme ale celkovú výbavu vhodnú do on-line sveta. Ak už Pandu používate, pokojne odporúčame zostať pri tomto softvéri a prejsť na jeho najnovšiu verziu. Trend Micro Internet Security 10 je minimalisticky orientovaný program rozhraním, nie však funkciami. Tých má dostatok a toto je presne ten typ programu pre používateľov, ktorí nemajú radi zložité nastavovanie. Počet možností na prispôsobenie je minimálny, no toto sme ocenili aj my. Tiež aj bežnú prevádzku, kedy program takmer vôbec nezaťažoval banálnymi hláseniami a požiadavkami.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.