AOC AG322QC4 je herný monitor, ktorý ponúka všetky potrebné technológie a funkcie na to, aby oslovil aj náročnejších hráčov.

Keď sa pozrieme na trh s hernými monitormi, jednoducho môžeme stanoviť aktuálny štandard v strednej triede na rok 2019. A sem spadá aj novinka AOC AG322QC4.

Monitor ponúka zaoblený 31,5-palcový displej s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov. Takúto kombináciu považujeme dnes za optimálnu, a to z toho dôvodu, že táto uhlopriečka ponúka veľkú zobrazovaciu plochu a zároveň vám umožňuje pohodlne pracovať aj zo vzdialenosti necelého metra.

Rozlíšenie 2560 x 1440 px je optimálne aj z hľadiska hrania. Full HD už pôsobí trochu zastarane a na plnohodnotný zážitok z hrania v 4K rozlíšení budete dnes potrebovať ten najvýkonnejší hardvér. V rozlíšení 1440p si však užijete vyššiu kvalitu a postačí vám hardvér strednej triedy. A ak máte výkonnejšiu konfiguráciu, naplno využijete 144 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorú obrazovka ponúka.

AOC AG322QC4 má veľmi podobné parametre ako monitor ASUS ROG Strix XG32VQR, ktorý sme testovali pred mesiacom. Obe obrazovky sú zaoblené, využívajú VA panel a majú aj totožnú obnovovaciu frekvenciu a odozvu. Oba monitory tiež ponúkajú štandard DisplayHDR 400, ktorý predstavuje vstupnú bránu do HDR obsahu. Nečakajte zážitok ako zo špičkových televízorov, HDR na úrovni 400 nitov však môže aj napriek tomu oživiť vizuálnu stránku hier. Škoda len, že podpora HDR obsahu na počítačoch so systémom Windows 10 nie je úplne dotiahnutá do konca a najmä nie je zjednotená. Podporu DisplayHDR 400 preto považujeme skôr za príjemný bonus navyše a nie za niečo, čo by vás malo motivovať ku kúpe tohto alebo iného monitora.

Pri testovaní novinky od AOC sme namerali maximálny jas na úrovni takmer 450 cd/m2. Minimálny jas prevyšoval hodnotu 55 cd/m2. Sú to štandardné parametre v tomto segmente. Displej pokrýva 99,3 % farebného priestoru sRGB, 83,4 % priestoru Adobe RGB a 88,9 % priestoru DCI P3. Takmer identické hodnoty sme namerali aj v prípade monitora od ASUS-u, ktorému AOC AG322QC4 priamo konkuruje. V prospech monitora od AOC hovorí nižšia cena, je o 130 eur lacnejší ako model od ASUS-u. A faktom je, že v kvalite panela sme si rozdiely nevšimli. ASUS ROG Strix XG32VQR ponúka pridanú hodnotu najmä z hľadiska dodatočných HDR profilov, ktoré navrhol priamo výrobca.

AOC AG322QC4 ponúka nastaviteľnú výšku stojana a upraviť si môžete aj natočenie a náklon. Obrazovku je možné prichytiť na stenu VESA držiakom. Monitor tiež poteší držiakom na slúchadlá a aj diaľkovým ovládačom. Na ovládanie si budete chvíľu zvykať, je trochu ťažkopádne. Výhodou však je to, že nemusíte naťahovať ruku na spodný rámik monitora. Novinka od AOC ponúka podsvietenie spodného rámika a zadnej časti, čo je už v prípade herných monitorov považované za štandard. Vo výbave nájdete aj technológiu Radeon FreeSync 2. Niekto by možno preferoval konkurenčné riešenie G-SYNC, to by však navýšilo cenu monitora. Výhodou je, že s FreeSync si už rozumejú aj grafické karty NVIDIA GeForce.

Monitor má tenké rámiky po troch stranách a nadštandardnú ponuku portov. K dispozícii sú dva HDMI 2.0 porty, dva DisplayPorty 1.2, ale aj VGA konektor, čo nás potešilo. Niekto ho možno využije, zvyšuje to všestrannosť monitora. K dispozícii sú tiež dva USB 3.0 porty.

Medzi zabudované herné funkcie patria 3 nastaviteľné herné režimy a režimy, ktoré sú prispôsobené pre žánre FPS, RTS a automobilové hry. Môžete si aktivovať pomocný smerový kríž, počítadlo snímok za sekundu, ovládanie tieňov, režim nízkej odozvy atď. V tomto smere nám nič nechýbalo.

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitný VA panel
  • atraktívny pomer cena/výbava
  • množstvo nastavení

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • trochu ťažkopádne ovládanie nastavení

ModelAOC AG322QC4
Veľkosť a typ panelu31,5″, VA, 2560 x 1440 px, 144 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva56,06 až 448,65 cd/m2, 4 ms
Pokrytie farebného priestoru99,3 % sRGB, 83,4 % Adobe RGB, 88,9 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, FreeSync 2, DisplayHDR 400, podsvietenie, herné funkcie, diaľkový ovládač
Konektivita2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.2, VGA, 2x USB 3.0

Verdikt

AOC AG322QC4 je herný monitor strednej triedy, ktorý zaujme bohatou výbavou a tiež aj atraktívnym pomerom cena/výbava. Monitory s porovnateľnou výbavou sú drahšie, takže v tomto smere púta novinka od AOC pozornosť. Poteší však aj celkovou kvalitou spracovania.

Cena: 511 €

Zapožičal: AOC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit