Pokiaľ hľadáte štýlový monitor, AOC PDS271 je výborná voľba. Monitor vznikol v spolupráci s dizajnovým štúdiom Studio F.A. Porsche a na výsledku je to vidieť. Takýto monitor sme doteraz ešte netestovali.

Pri hodnotení monitorov obvykle hrúbku obrazovky nespomíname, pretože to nie je dôležité. AOC PDS271 sa však chváli hrúbkou iba 5,2 mm. Počas práce si to asi nevšimnete, ale pri pohľadu zboku vyzerá monitor pekne.

Spomenutá hrúbka sa týka cca 2/3 obrazovky, spodná tretina je o niečo hrubšia. Aj vďaka tomu je monitor veľmi ľahký a už dlho sme netestovali produkt z tejto kategórie, ktorý by sme mohli pohodlne prenášať jednou rukou.

V súvislosti so spomenutou hrúbku – pri práci skôr oceníte tenký rámik okolo displeja z troch strán. Táto vlastnosť je však bežná aj v prípade ostatných monitorov, nejde o špecifický dizajnový výstrelok štúdia Porsche.

Monitor zaujme aj spracovaním kovového stojana. Ten je asymetrický a predstavuje jediný kábel, ktorý smeruje z obrazovky na váš stôl. Kvôli tomuto riešeniu nie je možné upraviť výšku, ale iba náklon.

Monitor takisto neobsahuje žiadne porty na tele s výnimkou 3,5 mm jacku. Jediný HDMI port a napájací port pripojíte zo samostatného zdroja k výstupu zo stojana. Vyzerá to štýlovo, ale treba si uvedomiť, že ste počas používania tohto monitora odkázaní iba na jediný HDMI 1.4 port.

Z pohľadu domáceho či kancelárskeho využitia to nemusí byť problém, ale je jasné, že časť používateľov bude takéto riešenie obmedzovať. Je to daň za prístup v štýle „dizajn na prvom mieste“. Dizajn sa však vydaril.

Kompromisom dizajnu je aj nepraktické ovládanie nastavení pomocou jedného tlačidla. Jeho stlačením aktivujete ponuku nastavení a ďalšími stlačeniami prechádzate ponukou zľava doprava.

Ak chcete zmeniť nejakú hodnotu, treba na danom nastavení počkať 3-4 sekundy a nastavenie sa následne otvorí. Aj kvôli tomuto nepraktickému ovládaniu je ponuka nastavení veľmi základná.

Môžete meniť jas, kontrast, upravovať režim modrého svetla a regulovať hlasitosť reproduktorov. Monitor však obsahuje aj technológiu Flicker-free pre minimalizovanie blikania.

Samotný displej ponúka 27-palcovú uhlopriečku. K dispozícii je aj 24-palcová verzia s označením PDS241. Monitor v oboch prípadoch ponúka AH-IPS displej s Full HD rozlíšením.

V prípade 27-palcovej verzie by sme ocenili aj vyššie rozlíšenie, avšak takto tenký displej s vyšším rozlíšením aktuálne nie je dostupný na trhu. S pozorovacími uhlami aj zobrazením farieb sme boli spokojní, avšak treba počítať s tým, že AH-IPS má o niečo málo horšie pozorovacie uhly ako klasický IPS panel.

Výrobca udáva 100% pokrytie sRGB a 90% pokrytie NTSC priestoru. My sme po kalibrácii namerali priemernú odchýlku na úrovni deltaE = 2,6. V tejto cenovej rovine ide o štandardný výsledok. Obrazovka má maximálny jas na úrovni 250 cd/m2 a štandardný kontrast 1000:1. Odozva je 4 ms.

ModelAOC PDS271
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja27″, AH-IPS, 16,7 milióna farieb
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1080, 60 Hz
Udávaná doba odozvy4 ms
Maximálny jas a kontrast250 cd/m2, 1000:1
Nastaviteľnosť stojanaNáklon
PortyHDMI 2.0

Hodnotenie:
+ Unikátny dizajn
+ Nebudú vám zavadzať žiadne káble
+ Nízka hmotnosť a tenký displej
– Nepohodlná zmena nastavení
– Iba jeden HDMI port

Cena: 299 eur
Zapožičal: AOC

Tento monitor prednedávnom začalo AOC sťahovať z európskeho trhu kvôli problému s externým napájacím zdrojom.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit