Vianoce a oslavy Nového roka je obdobie náročné pre peňaženky. V nákupnom ošiali niekedy zabudneme sledovať, koľko a na čo sme vlastne minuli.  Až príde studená sprcha v podobe mínusu na účte.  Tomu by mohla zabrániť aplikácia Kill Bills. Vyvinuli ju študenti Fakulty informatiky a informačných technológií STU. Vie čítať „bločky“ a kontrolovať vaše výdavky.

Aplikácia sa dokáže vysporiadať s rôznymi typmi bločkov i s rôznymi názvami nakupovaných produktov. Umožňuje jej to umelá inteligencia, ktorá sa priebežne učí, čo kam zaradiť. Bločky môžu byť rôzne, a ak náhodou nevie niektorý prečítať, pomôže jej používateľ a ona si to následne zapamätá. Rovnako je to pri jednotlivých položkách. Systém dnes už vie rozlíšiť množstvo druhov tovarov, ak  je napríklad na bločku slovo rožok, už vie, že má túto položku zaradiť medzi pečivo. Ak trebárs na Vianoce či na Silvestra nakupujete exotické ovocie, najskôr v databáze skontroluje, či sa s takýmto produktom už stretla a ak nie, položku nechá zatriediť po prvý raz používateľovi.

Tvorcovia aplikácie, zľava: Pavol Ondrejka, Branislav Pecher, Michal Kováčik, Jozef Mláka

Študenti pred spustením projektu zisťovali, či je podobná aplikácia na trhu a či by o takúto pomoc ľudia mali záujem. Prieskum ukázal, že veľa ľudí by svoje výdavky rado kontrolovalo, ale len málo z nich to robí a aplikáciu by privítali. Prieskum tiež ukázal, že na trhu sú konkurenčné riešenia, napríklad aplikácie Abacus, alebo Receipt Bank, ktoré však nevedia z bločku vytiahnuť položky a zatriediť ich do kategórií, prípade nefungujú dobre na slovenských bločkoch.

Stačí mať mobilný telefón, bloček odfotiť a systém s použitým počítačového videnia a optického rozpoznávania znakov dokáže obrázok previesť na digitálny text z ktorého už vie vybrať jednotlivé informácie o položkách, ktoré sa následne použijú pri tvorbe prehľadných grafov či tabuliek.

Aplikácia je zatiaľ dostupná v testovacej Beta verzií. Znamená to, že ju testuje úzky okruh ľudí, ktorých téma zaujíma. Študentom testovanie pomáha aplikáciu doladiť a vyriešiť prípadne problémy, ktoré môžu nastať pri používaní. Do testovania sa môže zapojiť aj verejnosť, stačí o prístup požiadať na http://kill-bills.sk/. Plná verzia by podľa autorov mohla byť dostupná v priebehu roku 2018.

 

Značky: