Pripravovaný operačný systém je v tretej verzii tzv. Developer Preview.

Nová zostava ukazuje zmeny v systéme aj nové vlastnosti. Ako uvádza server ghacks.net jednu z nich upozornil dizajnér Mishaal Rahman a bude mať na starosti systém oprávnení. Ide o automatické odobratie oprávnení, ktoré aplikácia od používateľa dostala.

A to vtedy, keď sa nejaký čas nepoužíva. Stále je tu ale možnosť, že sa funkcia vo finálnej verzii neobjaví, alebo ju výrobcovia smartfónov vo svojich modifikáciách neuplatnia.

android 11 permissions

Otázkou tiež bude, ako budú reštrikcie na odstránenie oprávnení plánované. Zatiaľ to podľa obrázka vyzerá, že aplikáciu nemôžete používať mesiace. Stačí jedno ťuknutie omylom na aplikáciu, ktorá sa tým opäť spustí a interval odpočtu sa začne znova. Je to pravdepodobne aj ochrana, aby používateľ nemusel neustále udeľovať oprávnenia. Tak ako to bolo doteraz. Google si na invazívny spôsob ochrany súkromia asi priveľmi netrúfa.

O užitočnosti funkcie môžeme len polemizovať. „Niekoľko mesiacov“ nepoužívania aplikácie je príliš dlhá doba. Toto nastavenie nebude pre všetky typy oprávnenia a navyše ho budete musieť aplikovať pre každú aplikáciu samostatne.

Mnohí používatelia o tejto funkcii nebudú ani tušiť. Ku koncu roka sa dozvieme, ako je to naozaj a v akej podobe sa táto možnosť dostala do finálnej verzie.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Android 11 môže znamenať koniec problémovým aktualizáciám

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.