Google by mohol prinútiť všetkých výrobcov smartfónov začať využívať plynulé aktualizácie.

Nové zariadenia so systémom Android 11 by mohli priniesť efektívnejšie a bezpečnejšie aktualizácie softvéru. Podľa portálu Android Authority, by spoločnosť Google mohla pre všetky nové telefóny so systémom Android 11 nariadiť povinnosť plynulých aktualizácií.

Čo sú to plynulé aktualizácie?

Spoločnosť Google uviedla príchodom Androidu Nougat bezproblémové aktualizácie (Seamless updates). Zabezpečujú, aby funkčný zavádzací systém zostal na disku počas OTA aktualizácie vytvorením štruktúr virtuálnych oddielov A/B.

Keď bude telefón dostávať OTA aktualizácie, funkcia Plynulé aktualizácie systému Android na pozadí obsadí neaktívny oddiel, zatiaľ čo aktívny oddiel s existujúcim softvérom zostane v popredí.

Po dokončení aktualizácie v neaktívnom oddiele sa zobrazí výzva na reštartovanie telefónu. Po reštarte sa neaktívny oddiel s novou aktualizáciou softvéru stane aktívnym oddielom a dokončí proces aktualizácie. Predchádzajúci aktívny slot zostane zachovaný a bude k dispozícii v prípade, že sa vyskytnú nejaké problémy s novou aktualizáciou.

Aké výhody táto aktualizácia prináša?

Jednou z výhod štruktúry oddielov A/B je to, že môžete svoj telefón používať aj naďalej, zatiaľ čo OTA aktualizácia prebieha na pozadí. Jediným krátkym výpadkom v používaní je neskoršie reštartovanie zariadenia.

Veľkou výhodou je však to, že v prípade, že aktualizácia z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, nebudete musieť zariadenie znova pre-flashovať alebo posielať do servisu. Jednoducho sa môžete vrátiť k staršiemu OS v inom oddiele a po oprave sa znova pokúsite o aktualizáciu.

Čo robí Google?

Nie všetci výrobcovia mobilných telefónov používajú virtuálne oddiely A/B. Zatiaľ čo značky ako Google, Motorola, OnePlus, Sony, HTC a Asus túto funkciu údajne ponúkajú v niektorých svojich telefónoch, zdá sa, že výrobcovia ako Samsung, Huawei a Oppo ich stále nepodporujú. To by sa mohlo čoskoro zmeniť.

Vzhľadom na pripravovanú povinnú zmenu nebudú mať mobilní výrobcovia inú možnosť, ako podporovať plynulé aktualizácie, čo prinesie nesporné výhody predovšetkým pre používateľov.

Kedy môžeme očakávať povinné plynulé aktualizácie?

Google oficiálne nič neoznámil, ale podľa slov portálu XDA, by sa tak mohlo stať už koncom roka 2020.

Zaujíma vás, či váš telefón túto funkciu podporuje už teraz? Môžete to skontrolovať prostredníctvom aplikácie Treble Check a zistiť, či váš telefón podporuje aktualizácie Treble aj Seamless.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Dohady: Ktorý smartfón príde ako prvý so 192-megapixelovým fotoaparátom?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.