Smartfóny, tablety, počítače… tieto zariadenia nie sú len hračky a môžu naozaj pomôcť každému, kto sa chce vzdelávať.

Najmä medzi tínedžermi ide o obľúbenú výhovorku, prečo treba kúpiť nové mobilné zariadenie – „do školy“. Samozrejme, v prvom rade závisí na každom jednotlivcovi, nakoľko to myslí vážne. Faktom však je, že existuje veľa kvalitných aplikácií, ktoré môžu pri učení veľmi pomôcť.

A nemáme na mysli iba užitočné aplikácie, ako sú poznámkové bloky, ktoré sa synchronizujú v cloude, pripomienkovače, ktoré upozornia na povinnosti, ako sú domáce úlohy alebo projekty do školy. Tieto nástroje určite pomôžu pri vzdelávaní sa, rovnako aj neustály prístup k informáciám na internete a vyhľadávaniu pomocou Googlu alebo Wikipédie, ak máte mobilný internet. V článku sa čiastočne zameriame aj na tento segment aplikácií, hlavnou podstatou sú však aplikácie, ktoré vás niečo nové naučia. A je jedno, či ste študent alebo žijete v duchu hesla, vzdelávať sa treba celý život.

Khan Academy

khan_academy_logo_web2016_8_nowat

Khan Academy je projekt bezplatného vzdelávania. Služba je dostupná vo forme webovej stránky aj ako mobilná aplikácia. Projekt sa zameriava najmä na predmety, ktoré sa bežne vyučujú v škole, ako je matematika, fyzika alebo chémia. V ponuke služby nájdete aj ďalšie predmety. Nakoľko je Khan Academy prispôsobený americkým študentom, niektoré z nich sú pre našinca zbytočné. Predstavujú však výborný spôsob, ako si rozšíriť obzory.

Khan Academy obsahuje veľké množstvo výukových videí, ktoré sú dostupné na YouTube. Aplikácia, resp. webová stránka služby tieto videá prezentuje ucelenou formou a rozširuje ich o ďalšie užitočné informácie. Preto je praktickejšie používať web, resp. aplikáciu Khan Academy a nehľadať podklady priamo na YouTube. Služba vyžaduje znalosť anglického jazyka, aby ste písanému textu a hovorenému slovu porozumeli. K dispozícii je aj česká Khanova škola na webe https://khanovaskola.cz

khan_web2016_8_nowat

Khan Academy považujeme za dobrý spôsob ako si zopakovať učivo, prípadne sa pozrieť na výklad látky z iného pohľadu. Vysvetľovanie v anglickom jazyku môže byť plusom, pretože sa používateľ zdokonaľuje aj v angličtine. Výhodou je dostupnosť služby zadarmo.

Google Play
App Store

Coursera

coursera_logo_web2016_8_nowat

Coursera je internetová univerzita, ktorá poskytuje kurzy z množstva odvetví. V katalógu nájdete humanitné vedy, ekonómiu, matematiku, programovanie… prakticky všetko. Stačí si iba vybrať kurz a môžete sa vzdelávať.

Coursera je v porovnaní s Khan Academy inak koncipovaná. Nie je zadarmo a nezameriava sa iba na základné vedomosti. Cieľom tejto služby je poskytovať odborné kurzy svetových univerzít, čo so sebou prináša aj nutnosť platiť za niektoré z nich. Napríklad sa môžete učiť programovanie v Pythone. Kurz navrhla známa univerzita MIT, avšak, aby ste sa mohli zúčastniť, je potrebné zaplatiť 71 eur.

coursera_web2016_8_nowat

 

Je to cena za prvú časť, celý kurz stojí 300 eur. Používateľ po jeho úspešnom skončení získa certifikát univerzity a počas celého trvania má možnosť komunikovať s profesorom, ktorý daný kurz vedie. Koncept služby je teda iný, interaktívnejší a s dôrazom na vytvorenie univerzity so všetkým, čo k tomu patrí. S tým rozdielom, že študujete doma a nie v fyzicky v MIT.

V ponuke služby Coursera nájdete aj niekoľko kurzov, ktoré sú dostupné zadarmo, resp. ponúkajú určitú časť materiálov bezplatne. Ide o výborný spôsob ako si vyskúšať, či dokážete takejto forme vzdelávania venovať čas.

Google Play
App Store

Skillshare

skillshare_logo_web2016_8_nowat

Koncept služby Skillshare sa nám páči. Ide o súbor videokurzov, ktoré vás majú naučiť konkrétne schopnosti. Nejde teda o vzdelávanie v štýle, poďme sa učiť ekonomiku. Kurzy sú zamerané na konkrétne činnosti, ako je napr. práca s Photoshopom, tvorba webových stránok alebo ako správne fotiť s dôrazom na kompozíciu atď.

Služba je dostupná bezplatne, obsahuje však prémiové kurzy a ak sa ich chcete zúčastniť, musíte platiť. Výhodou je, že neplatíte za konkrétne kurzy, prémiové členstvo sprístupní všetok obsah. Cena začína na úrovni necelých 6 eur mesačne, ak si zaplatíte členstvo na dva roky dopredu. V prípade pravidelných mesačných platieb je paušál dvojnásobný.

skillshare_web2016_8_nowat

Samozrejme, môžete namietať, že na YouTube nájdete veľké množstvo bezplatných tutoriálov. Otázna je ich kvalita. V prípade prémiových Skillshare kurzov by mala byť kvalita zaručená. A pokiaľ kurz zaveľa nestojí, upozorní vás na to spätná väzba zo strany ostatných používateľov. Skillshare vám umožňuje diskutovať s vyučujúcim a pracovať na projektoch, ktoré overia, či ste výučbu pochopili. Služba v tomto smere nejde až natoľko do hĺbky ako Coursera. Výhodou je dostupnosť mobilnej aplikácie, výukové videá si môžete stiahnuť do offline režimu.

Google Play
App Store

Duolingo

duolingo_logo_web2016_8_nowat

Duolingo vás hravou formou naučí cudzie jazyky. Táto služba je obľúbená na celom svete a neustále sa rozvíja. V praxi to znamená, že dnes sa už môžete učiť anglický jazyk prostredníctvom českých inštrukcií. Slovenčina ešte v ponuke chýba, ale ak neviete angličtinu a chcete sa ju naučiť, Duolingo je dnes prístupnejšia forma ako kedykoľvek predtým. S porozumením češtiny asi nebudete mať problémy.

V prípade, že angličtinu ovládate, otvára sa vám takmer 30 ďalších jazykov, ktoré sa môžete učiť. Aplikácia bude zobrazovať inštrukcie v angličtine. Môžete sa učiť španielčinu, francúzštinu, ale aj vietnamčinu či klingončinu.

duolingo_web2016_8_nowat

Hlavnou výhodou služby je spomenutá hravá forma, ktorou vás Duolingo učí cudzie jazyky. Základy slovnej zásoby získate priraďovaním slov k obrázkom a takáto gamifikácia sprevádza celý učebný proces. Nie je náhoda, že Duolingo je veľmi populárna služba a jej priemerné hodnotenie je 4,5 hviezdičky z viac ako 3 miliónov používateľských hodnotení. Dodajme, že služba je dostupná zadarmo.

Google Play
App Store

Udacity

udacity_logo_web2016_8_nowat

Udacity je ďalšia zo vzdelávacích služieb, resp. aplikácií. Služba je zameraná vyslovene na výučbu programovania. Výhodou je, že ponúka veľké množstvo bezplatných kurzov a prevedie vás základmi programovania pre iOS, Android a ďalšie platformy.

udacity_web2016_8_nowat

Ak premýšľate, že sa chcete začať učiť programovať, alebo zdokonaliť svoje schopnosti, Udacity je vynikajúcim štartovacím bodom. Na jednom mieste nájdete obrovské množstvo užitočných informácií, ktoré sú dostupné zadarmo.

Google Play
App Store

iTunes U

itunes_u_logo_web2016_8_nowat

iTunes U je platforma pre zariadenia so systémom iOS a macOS, ktorá ponúka rýchly a pohodlný prístup k množstvu kurzov. Tie sú k dispozícii bezplatne. Prostredníctvom tejto aplikácie môžete teda získať materiály a vzdelávať sa v rámci vybraných tém. Je fajn, že aplikácia obsahuje materiály, ktoré sú zamerané pre školákov, ale aj pre dospelších samoukov. Predpokladom je znalosť anglického jazyka.

itunes_web2016_8_nowat

iTunes U síce neponúka až natoľko komplexné služby ako Coursera, výhodou však je, že kurzy sú zadarmo. V aplikácii nájdete užitočné informácie, takže ak máte iPhone alebo iPad a chcete nejakú aplikáciu, ktorú využijete pri vzdelávaní, začnite práve s touto službou.

Google Play

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit