Prichádzame s výberom užitočných aplikácií a nástrojov pre študentov a žiakov.

Testy a drily

Jednoduchá aplikácia, s ktorou si kdekoľvek precvičíte vaše vedomosti z matematiky, slovenčiny, angličtiny a nemčiny. Určená je pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl. Každý jeden test má označenie pre koho je určený a nechýba ani stupeň. Ak to je test pre 1. ročník stredných škôl, má označenie SŠ1.

Pre základné školy je označenie ZŠ1 a pod. Samotné testy je potrebné stiahnuť, nie však do telefónu, iba do aplikácie, čo trvá pár sekúnd. Následne ich máte neustále k dispozícii. Aplikácia je zdarma, avšak nájdu sa v nej niektoré pokročilé testy, najmä z cudzích jazykov, ktoré sú spoplatnené sumou 1 euro.

V základe si však vystačíte aj bez nich. Po kliknutí na test si môžete pozrieť aj informáciu, na čo sa konkrétny test zameriava. Nechýbajú ani štatistiky z absolvovaných testov, ktoré sú výhradne súkromné. Aplikácia ponúka aj filter, kde označíte požadované parametre a uvidíte iba testy, ktoré vás zaujímajú. Dodajme, že väčšina testov pozostáva z 20 otázok, do ktorých sa odpoveď dopisuje alebo vyberie z ponúknutých možností.

Google Play

Vodičský preukaz – testy na prvý pokus

Počas stredoškolského obdobia sa množstvo študentov „trápi“ aj s absolvovaním autoškoly. Vytúžený vodičský preukaz však nie je zadarmo a na testy sa treba patrične pripraviť. V tom vám môže pomôcť aj aplikácia Vodičský preukaz – testy na prvý pokus, s ktorou si všetky najnovšie testy precvičíte takmer kdekoľvek.

Prostredie aplikácie sa nesie v jednoduchosti a k dispozícii máte celkom 35 plnohodnotných testov. Testy sú zložené z paragrafov, značiek a križovatiek, teda presne tak, ako vyzerajú aj pri reálnych skúškach v autoškole. Po ukončení každého testu sa vám zobrazí štatistika, v ktorej vidíte všetky nesprávne zodpovedané otázky a následne aj graf s bodovým ohodnotením. Jedinečnou výhodou aplikácie je to, že nebudete potrebovať žiadnu ťažkú knihu, všetko potrebné máte vo vašom smartfóne.

Ak si počas každej voľnej chvíle spravíte aspoň jeden test, pri záverečných skúškach to budete mať omnoho jednoduchšie. Za príplatok 1,99 eura si môžete aktivovať sekciu problematické otázky a samostatné križovatky. Testy sú určené iba pre skupinu B, teda pre osobný automobil. Výbornou alternatívou s viacerými možnosťami je aplikácia vodičák.sk pre Android zariadenia. Tá ponúka testy aj pre zvyšok skupín (A,B,C,D,T). Ak sa chystáte prihlásiť do autoškoly, táto aplikácia vám bude robiť príjemného spoločníka.

Google Play

SimpleMind+

Myšlienkové mapy sú veľmi užitočným nástrojom, ktorý pomáha pri riešení rôznych úloh a nie len tých pracovných, ale aj školských. Či už ide o nejaký projekt, organizáciu školského podujatia alebo učivo na záverečné skúšky, v tomto všetkom vám myšlienkové mapy pomôžu. Pointa je jednoduchá, všetky veľké plány, nápady a myšlienky si rozložíte do niekoľkých malých, a tie ešte na menšie. Myšlienková mapa vám pomôže k úplnému premysleniu konkrétneho projektu. Máte novú myšlienku či nápad?

Rýchlo ju do mapy doplníte, pričom vám vo výsledku vznikne niečo ako rodokmeň. Nie však vašej rodiny, ale projektu, ktorý ste dopodrobna rozložili a už na nič nezabudnete. Pri práci s mapami si jednotlivé bubliny presúvate, editujete a rozmiestňujete do rôznych sekcií podľa potrieb. Presne tak, ako vám to vyhovuje.

Aplikácia SimpleMind+ je pekne spracovaná a bez zbytočností. Jednotlivé mapy môžu mať niekoľko štýlov zobrazenia, môžete ich roztiahnuť podľa potrieb a každá bublina má viacero možností. Môže byť zvýraznená, skopírovaná alebo môžete pridať skrytý text/poznámku, ktorú uvidíte až po otvorení bubliny. Výhodou je farebné a geometrické odlíšenie rôznych položiek a spolupráca s aplikáciou pre macOS. Aplikácia SimpleMind+ je zdarma, ponúka však aj platenú verziu s viacerými zaujímavosťami. V základe jej ale nič podstatné nechýba a dá sa s ňou dobre pracovať.

Google Play
App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE