Prichádzame s výberom užitočných aplikácií a nástrojov pre študentov a žiakov.

SplenDO

S aplikáciou typu SplenDO sa už nebudú môcť študenti a žiaci vyhovárať na to, že si zabudli spraviť domácu úlohu. SplenDO je totiž nástroj, do ktorého si značíte vaše úlohy a aplikácia vás na ne upozorní podľa toho, ako si ich v aplikácii nastavíte. Ak si teda v takomto prípade zabudnete pripraviť domácu úlohu, znamená to, že ste si ju do aplikácie nepoznačili alebo ste celý deň nedržali telefón v ruke, čo je nepravdepodobné.

SplenDO je jedna z mnohých aplikácií tohto typu. Má však výbornú funkcionalitu a pokiaľ používate zariadenia so systémom Android, stojí za vyskúšanie. SplenDO využíva platformu Úlohy od Googlu, takže si vaše pripomienky môžete synchronizovať prostredníctvom Google účtu a pristupovať k nim aj cez webové rozhranie počítača. To je výhoda, nepotrebujete si vytvárať žiadne ďalšie používateľské konto.

Funkcionalita aplikácie je štandardná, ale SplenDO obsahuje pár praktických funkcií. Natívne umožňuje diktovať zoznam úloh a podporuje aj zadávanie viacerých úloh súbežne. Takisto si môžete nastaviť opakovanie úloh, aby ste ich nemuseli dokola vytvárať a jednotlivé pripomienky deliť do zoznamov. Úvodná obrazovka ponúka prehľadný sumár všetkých zoznamov.

Aplikácia SplenDO je dostupná iba pre Android. Ak by vám z nejakého dôvodu nevyhovovala alebo by ste hľadali alternatívu pre iOS, odporúčame vyskúšať Todoist alebo Any.do.

App Store

FineScanner – Free PDF Document Scanner App + OCR

Systémová aplikácia fotoaparátu na fotenie dokumentov bude väčšine používateľov postačovať. Nielen žiaci a študenti však možno ocenia pokročilejší nástroj, ktorým je FineScanner. Ten je dostupný v bezplatnej aj prémiovej verzii. Na vyskúšanie odporúčame práve tu bezplatnú.

Výhodou tohto nástroja je, že je optimalizovaný na fotenie textov a dokumentov. Tomu prispôsobuje už samotný proces fotenia a spracovania fotografie. Môžete si napr. aplikovať filter, ktorý zvýrazňuje text na fotke a uľahčuje tak jeho čítanie. Pridanou hodnotou aplikácie je technológia OCR, ktorá dokáže rozoznať text a vytvoriť z neho editovateľný dokument. V praxi to znamená, že keď si pomocou tejto aplikácie správne odfotíte napr. stranu učebnice, po spracovaní funkciou OCR máte k dispozícii dokument, z ktorého môžete kopírovať text v počítači. Nemusíte ho teda prepisovať, pomocou aplikácie si jednoducho vytvoríte jeho digitálnu a editovateľnú kópiu.

V prípade fotenia poznámok vám OCR pravdepodobne fungovať nebude, ale vtedy oceníte už spomínané filtre, ktoré sú optimalizované pre fotenie textov a dokumentov.

Google Play
App Store

K dispozícii je aj platená Pro verzia.

Google Keep

Vo výbave školáka by nemal chýbať poznámkový blok a prečo si rovno nezaložiť taký, ktorý je digitálny, v smartfóne a synchronizuje sa naprieč všetkými zariadeniami. Google Keep je jedna z viacerých služieb tohto typu. Oceňujeme na nej minimalistické používateľské rozhranie, ktoré je prehľadné a intuitívne. Keep je v podstate virtuálna tabuľa, na ktorú si budete lepiť digitálne nálepky s vašimi poznámkami a je úplne jedno, či ide o pár slov alebo niekoľkoriadkovú poznámku.

Na službe Keep oceňujeme aj prehľadnú správu poznámok. Tie, ktoré nepotrebujete, môžete úplne vymazať alebo archivovať, ak by ste sa k nim niekedy potrebovali ešte vrátiť. Na tabuli si tak necháte iba aktuálne poznámky, ktoré potrebujete. Keep umožňuje poznámky pripínať alebo ich kategorizovať podľa štítkov pre lepšiu prehľadnosť.

Aplikácia taktiež umožňuje vytváranie poznámok, ktoré píšete či kreslíte prstom, pridávanie zvukových poznámok, pričom Keep rovno vytvorí aj prepis hovoreného slova a vkladanie fotiek. Všetky tieto prvky pritom môžete použiť v rámci jednej poznámky.

Google Play
App Store

Nástroje – kalkulačka

Nenechajte sa zmýliť názvom tejto aplikácie. Neobsahuje iba kalkulačku, ale aj viacero praktických nástrojov, ktoré môžu školáci využiť počas štúdia. Aplikácia Nástroje obsahuje zabudovaný kompas, pravítko či uhlomer, aj keď uznávame, že meranie uhlov nie je pomocou smartfónu úplne praktické.

Nechýba ani vodováha, informácie o svetovom čase a časových pásmach či prevodník mien. Súčasťou je aj konvertor binárnych čísel na hexadecimálne alebo decimálne, generátor zvuku podľa zadanej frekvencie a meradlo hladiny zvuku vo vašom okolí. Jednoducho povedané, aplikácia Nástroje – kalkulačka obsahuje viacero užitočných pomôcok, ktoré sa môžu školákom hodiť.

App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Aplikácie pre žiakov a študentov (1. časť)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit