V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

V tomto vydaní sme sa zamerali na iOS aplikácie, ktoré využívajú funkciu 3D Touch a aplikácie pre smartfóny so systémom Windows 10 Mobile.

Aplikácie s podporou funkcie 3D Touch

ios9_web2016_3_nowat

Systémové aplikácie systému iOS 9 využívajú funkciu nového iPhonu 6s. Podľa toho, ako silno stlačíte displej, ponúkajú extra funkcie alebo možnosti. Táto funkcia sa nazýva 3D Touch. Silným dotykom displeja môžete napríklad zobraziť náhľad emailu priamo v zozname správ. Silným stlačením v galérii sa zobrazí náhľad obrázka atď. Náhľady výborne fungujú aj v internetovom prehliadači. Dodajme, že silnejším stlačením displeja s otvoreným náhľadom sa daná položka otvorí na celej obrazovke.

Extra možnosti sú dostupné aj pri silnom stlačení ikoniek. V prípade telefónu sa zobrazia prvé 3 z obľúbených kontaktov. V prípade aplikácie Správy uvidíte posledné tri kontaktované osoby. Silným stlačením ikony hodín môžete rýchlo vytvoriť budík, spustiť stopky alebo časovač. A Apple Mapy vás z vašej aktuálnej lokality navigujú domov. 3D Touch podporujú aj aplikácie tretích strán, a to rôznorodo. Funkciu vyžijete aj v rozhraní akejkoľvek obrazovky. Ak silnejšie stlačíte displej v okolí ľavého kraja, aktivuje sa obrazovka multitaskingu. Tak, ako keď dvakrát stlačíte tlačidlo domov.

Facebook má veľmi jednoduchú integráciu funkcie. Obmedzuje sa iba na ikonu. Jej stlačením sa môžete podľa výberu rýchlo prepnúť na obrazovku s pridávaním statusu, fotky alebo vytvoriť fotografiu. Priamo v aplikácii sme využitie funkcie nenašli.

Messenger umožňuje rýchlo otvoriť konverzáciu s jedným z troch používateľov, s ktorými si najviac píšete. Priamo v aplikácii 3D Touch nie je podporovaný.
Twitter takisto podporuje 3D Touch iba v rámci ikonky aplikácie. Funguje ako skratka na obrazovku s vyhľadávaním, písaním nového tweetu alebo odoslaním správy.

skype_web2016_3_nowat

Skype umožňuje z ikonky prejsť na obrazovku vyhľadávania, spustiť nový chat alebo videohovor. Takisto je možné rýchlo otvoriť obrazovku s klávesnicou. 3D Touch však funguje aj priamo v aplikácii. Stlačením konverzácie v zozname sa zobrazí jej náhľad. Toto funguje podobne ako v systémových aplikáciách.

WhatsApp ponúka podobnú integráciu ako Skype. Z ikonky sa dostanete rýchlo na obrazovku s vyhľadávaním, ale začnete novú konverzáciu. Priamo v aplikácii si môžete zobraziť náhľad konverzácie.

instagram_web2016_3_nowat

Instagram podporuje 3D Touch v rámci ikony aplikácie. Funguje to ako rýchla voľba pre jednotlivé obrazovky – hľadať, zobraziť aktivitu, nový príspevok a súkromné správy. Integrácia funkcie je aj v aplikácii. Stlačením časti, kde sa zobrazuje názov iného používateľa sa zobrazí náhľad jeho profilu. Takisto, stlačením notifikácie v časti činnosť sa zobrazí náhľad profilu daného používateľa.

Flickr integruje funkciu tak, ako sme to čakali priamo od Applu. Vo svojej galérii môžete rýchlo prezerať fotografie stlačením jedného obrázka a následným pohybom prsta smerom doľava alebo doprava. Keďže silnejšie stlačenie otvoreného náhľadu otvorí fotografiu na celej obrazovke, je to výborný spôsob, ako sa navigovať. Presne takéto rýchle zobrazovanie náhľadom sme očakávali aj od systémovej aplikácie Fotky. Tá však ponúka náhľad vždy iba pre jeden obrázok. Podobne ako v ostatných prípadoch, ikona aplikácie funguje ako rýchla voľba.

flickr_web2016_3_nowat

Flipboard umožňuje z ikony rýchlo spustiť konkrétnu stránku – dôležité správy, sledované témy, vyhľadávanie a notifikácie. V aplikácii bohužiaľ funkcia nie je využitá a je to veľká škoda. Toto je presne ten typ aplikácie, ktorá si vyslovene žiada zobrazovanie náhľadov.

Dropbox z ikony aplikácie ponúka rýchly prístup k vyhľadávaniu, nahratiu novej fotografie, k prístupu k offline súborom v zariadení a takisto zobrazuje posledný vložený súbor vo vašom účte. Priamo v aplikácii môžete silným stlačením vyvolať náhľady. Toto funguje rovnako ako v systémových aplikáciách.

OneNote využíva 3D Touch v rámci ikony. Rýchlo vytvoríte novú poznámku, či už textovú alebo s fotografiou. V aplikácii funkcia nie je podporovaná, čo je škoda. Náhľady by sa v prípade poznámok určite hodili.

wunderlist_web2016_3_nowat

Wunderlist má dobrý koncept využitia ikony v kombinácii s 3D Touch. Okrem rýchlej voľby pridania novej pripomienky vidíte, koľko úloh máte naplánovaných na konkrétny deň. Túto myšlienku chválime. 3D Touch funguje aj priamo v aplikácii, k dispozícii sú náhľady pre jednotlivé úlohy.

Shazam takisto obsahuje iba integráciu v rámci ikony. Môžete aktivovať jeden zo spôsobov rozpoznávania pesničiek, resp. QR kódov.

Alza integrovala 3D Touch do svojej ikonky. Za užitočnú považujeme rýchlu voľbu, ktorou môžete aktivovať skenovanie QR kódu alebo čiarového kódu produktu. Ak je daný produkt v ponuke Alzy, aplikácia zobrazí jeho cenu. Je však škoda, že 3D Touch priamo v aplikácii nefunguje. Náhľady by sa hodili aj tu.

Instapaper je ďalšia z aplikácií, ktoré 3D Touch využívajú iba v rámci ikonky. Je to škoda, aj v tomto prípade vidíme nevyužitý potenciál.

imdb_web2016_3_nowat

IMDb podporuje náhľady pomocou silného stlačenia priamo v aplikácii. V prípade ikonky je k dispozícii vyhľadávanie a zobrazenie programu kín. Ten však nie je pre našu krajinu integrovaný v ponuke aplikácie.

Apple iPhone 6s sme mali pre účely tohto testu požičaný od O2 Slovakia.

Aplikácie pre Windows 10 Mobile

Authenticator

authenticator_web2016_3_nowat

Aplikácia Authenticator je nevyhnutnou súčasťou, ak chcete využívať overenie v dvoch krokoch. Takýmto spôsobom si môžete lepšie chrániť svoje používateľské účty v službách ako Google, Facebook, Microsoft a ďalších. Prihlasovať sa totiž nebudete iba pomocou vášho hesla, ale aj pomocou dočasného kódu, ktorý vám vygeneruje práve aplikácia Authenticator. Operačné systémy iOS a Android ponúkajú nástroje Authy a Google Authenticator, pre Windows Phone je dostupná aplikácia priamo od Microsoftu. Nevýhodou je, že si nemôžete svoje údaje zálohovať do cloudu a tak, keď si vymeníte telefón, musíte nastavovať aplikáciu odznova. V tomto smere má aplikácia Authy výhodu. Ako sme spomenuli, pre Windows nie je bohužiaľ dostupná.

Link pre Windows >>

Instagram BETA

instagramWindows_web2016_3_nowat

Windows Phone 8.1 a Windows 10 Mobile má konečne v ponuke aj aplikáciu Instagram. Zatiaľ je definovaná ako beta verzia, nič to však nemení na tom, že ponúka všetky dôležité funkcie. Snáď s výnimkou nahratia videa. Niekomu môže vadiť, že aplikácia takisto automaticky oreže fotografie na štvorec, čo sa v prípade aktuálnej verzie pre platformy iOS a Android už nedeje. Takže, dobrá správa pre majiteľov Windows telefónov je taká, že „instagramovať“ už môžu aj na tejto platforme. Zlá správa je, že používateľský zážitok zaostáva za ostatnými mobilnými operačnými systémami.

Link pre Windows >>

Total Commander

total_web2016_3_nowat

Známy správca súborov Total Commander je k dispozícii pre Windows telefóny. Aplikácia podporuje Windows Phone 8.1 a Windows 10 Mobile. V prvom prípade ju oceníte viac, pretože predinštalovaný prieskumník nie je bohviečo. V prípade Windows 10 je prieskumník o poznanie lepší, avšak, Total Commander je výborná alternatíva. Okrem toho, že ide o prehľadného správcu súborov, obsahuje aj funkciu FTP klienta a pripojí sa ku cloudovým úložiskám. Aplikácia takisto zvládne rozbaľovať ZIP archívy, pristupovať k súborom cez lokálnu sieť a posielať ich priamo cez Wi-Fi. Odporúčame.

Link pre Windows >>

Meniny+

meniny_web2016_3_nowat

Toto je výborná aplikácia, aby ste nezabudli poblahoželať vašim známym. Meniny+ sú v podstate mesačným kalendárom. Ku každému dňu máte priradené meno a ak sa zhoduje s nejakým kontaktom vo vašom zozname, daný deň je farebne zvýraznený. Aplikácia okrem toho informuje o všetkých významných dňoch – sviatkoch na Slovensku. A nechýba ani zoznam všetkých mien s údajom, kedy oslavujú meniny.

Meniny+ je bezplatná aplikácia. K dispozícii je prémiová verzia za poplatok 99 centov. Tá umožní meniť farbu dlaždice a posielať notifikácie, ak má niekto z vašich známych meniny. Na pomery Windows aplikácií sú Meniny+ vydareným nástrojom. Inštaláciu jednoznačne odporúčame.

Link pre Windows >>

Netflix

netflix_web2016_3_nowat

Netflix je na Slovensku a tejto službe sa venujeme v samostatnom článku. Jej výhodou je, že ju môžete sledovať prakticky na hocakom zariadení. Windows smartfóny nie sú výnimkou. Aplikácia je na úrovni ostatných platforiem, výhodou je, že si môžete na domovskú stránku pripnúť odkaz na váš obľúbený seriál alebo film. Prehrávanie videa je bezproblémové, môžete si nastaviť titulky a jazyk. Kvalitu prehrávania si prispôsobíte v nastaveniach, vo vašom webovom profile. Ak nepoužívate mobilný internet, odporúčame nechať automatické prispôsobenie dostupnému pripojeniu. V opačnom prípade, hlavne ak máte dátové obmedzenie, je dobré ušetriť dáta zapnutím nízkej kvality. Aplikácia Netflix je z technického hľadiska výborná. Počas testovania sme nezaznamenali žiadne problémy. Ponúka rovnakú funkcionalitu ako na iných platformách a zariadeniach.

Link pre Windows >>

Uber

uber_web2016_3_nowat

Podobne ako v prípade Netflixu, aj Uber ponúka aplikáciu pre mobilný Windows 10 a Windows Phone. A v tomto prípade takisto platí, že aplikácia je porovnateľná s ostatnými platformami. Či už z hľadiska dizajnu alebo používateľského zážitku. Po prihlásení alebo zaregistrovaní máte k dispozícii mapu, na ktorej vidíte Uber autá. Aplikácia vás informuje o najbližšom vozidle. Na mape si nastavíte miesto vyzdvihnutia aj vystúpenia. Platba prebieha na pozadí pomocou platobnej karty, preto si treba kartu priradiť k vášmu účtu. Prvú jazdu po zaregistrovaní však môžete získať zadarmo, resp. bezplatne do určitej sumy. Stačí zadať špeciálny kód. Sledujte náš magazín, v ktorom takéto kódy uverejňujeme. Dodajme, že Uber zatiaľ funguje iba v Bratislave. Ale z tohto mesta vás odvezie aj do iných. Pripravujú sa Košice.

Link pre Windows >>

Duolingo

duolingo_web2016_3_nowat

Duolingo je obľúbená služba, ktorá pomáha vyučovať cudzie jazyky. Odporúčame ju, ak si chcete osvojiť základy cudzieho jazyka, ale aj v prípade, že už určité znalosti máte. Základom však je, aby ste aspoň jednu cudziu reč ovládali. Duolingo totiž neponúka slovenskú lokalizáciu, my sme sa teda základy francúzštiny učili pomocou anglických inštrukcií. Chválime aj celkový koncept, ktorý je verný heslu „škola hrou“.

Link pre Windows >>

Seven – 7 Minute Workout Challenge

seven_web2016_3_nowat

Koncept tejto aplikácie nie je originálny. Avšak jej prevedenie je výborné, a to nielen v rámci Windows aplikácií, ale aj v porovnaní s inými platformami. Seven je fitness aplikácia, ktorá v základnej verzii obsahuje jeden cvičebný plán. Telefón vám poradí, ako cvičiť a bude vám odpočítavať čas. Ako už názov aplikácie napovedá, odcvičíte ho za 7 minút, avšak ak cvičíte naozaj poctivo, pre vaše telo bude mať väčší prínos ako bežné hodinové cvičenie. Súčasťou aplikácie sú aj ďalšie cvičebné plány, ktoré si môžete zakúpiť alebo odomknúť pravidelným cvičením. K dispozícii sú výsledky a detailné štatistiky. V tomto smere si aplikácia zaslúži pochvalu.

Link pre Windows >> 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit