Tento krok vyvoláva u používateľov i odbornej verejnosti obavy zo zabezpečenia súkromia. Apple však nemá na výber a musí sa podriadiť novej miestnej legislatíve.

Počnúc 28. februárom začnú cloudové služby poskytované používateľom v Číne bežať na miestnych serveroch. Americký technologický gigant sa ešte v decembri minulého roku pustil do výstavby vlastného dátového centra v krajine, ktorá mesiac pred týmto krokom prijala novú legislatívu týkajúcu sa otázok kybernetickej bezpečnosti. Tá, okrem iného, hovorí o tom, že každý cloudový poskytovateľ, ktorý chce v Číne ponúkať svoje služby, musí dáta ukladať v dátovom centre priamo v krajine. Pokiaľ chcel Apple aj naďalej poskytovať iCloud služby pre širokú zákaznícku bázu v Číne, nezostávalo mu nič iné, než sa pravidlám podriadiť a pustiť sa do partnerstva s domácou čínskou firmou Guizhou-Cloud Big Data Industry Co Ltd, ktorej vlastníkom nie je nik iný, ako štát.

Snaha a boj Apple s čínskou vládou za uchovanie informácií v dátových centrách na území USA sa nakoniec ukázali ako neúspešné. Apple na svoju obhajobu uvádza, že má aj naďalej kontrolu nad šifrovacími kľúčmi a nezverí čínskej vláde žiadny osobitný prístup, čo znamená, že používateľské dáta by nemali byť ohrozené. Na druhej strane to však nezmierňuje obavy z faktu, že Čína dostane väčší priestor i širšie možnosti na špionážnu činnosť u obyvateľov, ktorí vlastnia nejaké zariadenie s logom nahryznutého jablka. V prípade nariadenia súdu totiž Apple bude povinné vydať akékoľvek informácie používateľa situované v iCloude. Ak sa navyše bude polícia v Číne chcieť dostať k určitému druhu informácií, nebude na to potrebovať ani súdne nariadenie.

Šéf Apple Tim Cook s čínskym viceprezidentom Ma Wai-om v diskusii na tému bezpečnosti iCloudu

Správa o migrácii dát na čínske servery zo začiatku vyvolala miernu paniku aj u používateľov žijúcich v iných krajinách. Apple totiž poslal mailom informáciu o potrebe potvrdenia nových licenčných podmienok aj mnohým klientom iCloudu, ktorí v Číne nežijú. Apple neskôr v ospravedlňujúcom e–maile správu korigoval s tým, že táto zmena sa týka výhradne používateľov žijúcich v Číne, respektíve tých, ktorí majú v Apple ID nastavenú práve Čínu.

Zákonom vynútené uchovávanie dát v prípade cloudových služieb priamo na území Číny je ďalším krokom domácej vlády k snahe o absolútnu kontrolu informácií, ktoré si domáce obyvateľstvo vymieňa, či už vzájomne, alebo so zahraničnými používateľmi. Cieľom je identifikácia čo najväčšieho počtu disidentov a zabránenie v ich „protištátnej a sabotážnej“ činnosti.

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Čína uväznila ďalšieho poskytovateľa VPN pripojenia