VPN bez licencie? V Číne to radšej nerobte.

Istý chlapík z Číny, ktorý poskytoval VPN pripojenie, bol uväznený na 5,5 rokov väzenia. Okrem toho dostal pokutu v ekvivalente 76 000 USD za to, že svojím zákazníkom dodával aj potrebné vybavenie na to, aby sa mohli cez jeho VPN služby pripojiť. Vďaka hardvérovej (vlastné routery na využívanie jeho služieb) a softvérovej výbave sa potom tisícom používateľov podarilo obchádzať „Veľký čínsky firewall“.

V Číne totiž nemáte prístup na servery, ktoré nekorešpondujú s tamojším režimom…teda otvorene povedané s takmer všetkými servermi, stránkami, webmi, službami sveta. Tento človek poskytoval pripojenie cez VPN medzi rokmi 2013 až 2017. Svoje služby predával cez vlastné stránky FangouVPN / Where Dog VPN a Taobao – čínskemu ekvivalentu eBay a Amazon.

Používanie VPN služieb musí byť certifikované vládou. To znamená, že síce získate nejakú bezpečnosť navyše, no ani VPN pripojenie vás nesmie dostať mimo Firewall. Niektorí svetoví poskytovatelia VPN pripojenia používajú špeciálne maskovacie technológie. To vtedy, keď sú VPN protokoly zakázané a v danom prípade by sa vám nepodarilo vytvoriť spojenie. Jedným z takých poskytovateľov je Golden Frog so svojou službou VyprVPN. Práve tu je technológia zvaná Chameleon. Pripojenie by mohlo byť v niektorých prípadoch mierne pomalšie, avšak poskytovateľ vášho pripojenia nebude poznať, že sa jedná o VPN spojenie.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Ako na VPN v smartfóne

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.