Jedného dňa sa pravdepodobne dočkáme aktualizácie, po ktorej si budeme môcť šepkať aj s virtuálnou asistentkou Siri

Spoločnosť Apple si dala v roku 2016 patentovať digitálneho/virtuálneho asistenta, ktorý bude schopný rozpoznávať šepkaný vstup reči, čomu bude prispôsobovať aj výstup – odpoveď. Patent bol síce podaný v roku 2016, ale až v týchto dňoch sa dostal na svetlo sveta.

Podaný patent dáva jasne najavo, že Apple túto možnosť zvažuje a počúva výhrady používateľov. Ak by sa táto funkcia (náhodou) premietla do reality, určite by sa množstvo používateľov potešilo. Prečo? Siri totiž odpovedá tak hlasno, ako má nastavenú hlasitosť, pochopiteľné. Veľa krát si to však neuvedomíme alebo nás to ani nenapadne upravovať, pričom je hlasitosť nastavená na maximum.

Veríme, že každý používateľ iPhonu alebo iPadu sa už stretol s tým, že ohlásil Siri, zadal otázku alebo príkaz a ona začala bliakať. Samozrejme, takéto nadmieru hlasné odpovede nie sú vždy žiadané. Po novom by mala Siri rozpoznávať intenzitu vášho hlasu, pričom v rovnakej intenzite bude aj odpovedať. Aktuálne je to tak, že Siri dokáže reagovať aj na nižšiu intenzitu hlasu, ale spätne v rovnakej intenzite odpovedať nevie.

„Apple uvádza aj niekoľko príkladov, kedy by mohla byť šepkaná odpoveď od Siri vhodnejšia – ak sa nachádzate v knižnici, v kancelárii s kolegami a pod. Vo všeobecnosti to prospeje ochrane súkromia a osobných údajov.“

Zariadenia s funkciou hlasovej aktivácie virtuálnej asistentky Siri (iPhone, iPad, Apple Watch) by merali amplitúdy a frekvenciu zvukového vstupu, ktoré by vyhodnotili a určili, akým hlasom používateľ hovorí a tomu by sa v okamžiku prispôsobil aj výstup – odpoveď.

V iOS 11 je možné so Siri komunikovať aj pomocou textu, čo je tiež jedna z diskrétnych možností, ale množstvo používateľov, najmä anglicky hovoriacich, uprednostňuje zadávanie príkazov a komunikáciu pomocou hlasu.

Do úvahy však berieme fakt, že z „XY“ podaných patentov sa ich dostane na svetlo sveta iba pár. Každopádne by táto malá, ale veľmi užitočná zmena potešila mnohých aktívnych používateľov virtuálnej asistentky Siri (ideálne by bolo, keby Siri aj po slovensky naučili).

Zdroj: theverge.com 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE