Apple podniká kroky, ktoré mu umožnia zmieniť závislosť od dodávateľov komponentov. Tentokrát je na rade Qualcomm.

Po použití vlastných čipov pri Macoch to vyzerá tak, že rovnakú stratégiu sa Apple chystá použiť aj pri iPhonoch. Zdá sa, že Apple sa vydal na cestu sebestačnosti a chce aj ďalej stavať na úspechu procesora M1 založeného na architektúre ARM. S predstavením nástupcu, ktorý má byť uvedený na trh začiatkom budúceho roka, by mal Apple definitívne ukončiť spoluprácu aj so spoločnosťou Intel. 

Informácie o existencii modemu pre iPhony vraj zverejnil viceprezident spoločnosti Johny Srouji. Toto strategické rozhodnutie Applu v budúcnosti zabezpečí nezávislosť od spoločnosti Qualcomm. Prechod na vlastné mobilné čipy je pritom oveľa menej prekvapivý ako prechod na vlastné procesory založené na ARM. Aj keď je mobilný modem dôležitým komponentom mobilného telefónu, Qualcomm má stále navrch, pretože vlastní množstvo súvisiacich patentov, najmä pri 5G iPhonoch.

Na použitie vlastných Apple čipov v iPhonoch si budeme musieť ešte nejaký ten mesiac počkať. Apple pritom myslí do budúcnosti a chce byť sebestačnou spoločnosťou, čo sa môže v budúcnosti rozhodne vyplatiť.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy: Veľký zoznam zariadení, ktoré dostanú aktualizáciu na Android 11 s nadstavbou One UI 3.0 (Aktualizované 9.12.2020)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.