Ak ste čakali na nový iMac s prepracovaným dizajnom a extrémnou dávkou noviniek, tak vás asi sklameme. Dizajn je nezmenený, no pod povrchom sa niečo predsa len udialo.

Základom inovovanej pracovnej stanice je stále nádherne jemný 5K Retina displej, ktorý môže byť vylepšený o špeciálnu nanotextúru (+ 625 Eur), vďaka ktorej bude displej matný a práca na iMacu jednoznačne efektívnejšia, resp. prospešnejšia pre oči, ktoré nemusia spracovávať odlesky. Samozrejmosťou sú najnovšie Intel procesory 10. generácie (procesorov Apple Silicon sa v iMac zariadeniach dočkáme až budúci rok) a nové grafické čipy vychádzajúce z RNDA architektúry. Najlepšia možná grafika má v tomto prípade označenie – Radeon Pro 5700 XT a ponúka až 16GB operačnej pamäte (GDDR6).

Apple iMac

Apple iMac

Nový iMac je o „XY“ percent rýchlejší a efektívnejší v mnohých pracovných záležitostiach, najmä v rámci grafických úprav, strihu videa, kódovania a pod. Detailne ich rozpisovať nebudeme, všetko nájdete – TU.

Skvelou správou je aj to, že Fusion Drive je minulosťou a všetky nové zariadenia majú v základe extra rýchle SSD disky. Ak potrebujete obrovské úložisko, tak si môžete priplatiť až za 8 TB SSD disk. To všetko sú skvelé správy, no trošku nás mrzí, že iMac začína s 8 GB operačnej pamäte RAM, čo je na dnešnú dobu a tento stroj strašne málo. Samozrejme, priplatiť si môžete až 128 GB operačnej pamäte RAM, ale to vás bude stáť pekný balík. Apple, polepši sa! Ďalšia menej pochopiteľná vec je Wi-Fi modul 5. generácie (očakávali sme 6. generáciu), no aspoň 10 GB Ethernet si môžete priplatiť. Konektivita? Tá je v plnej „palbe“, no prekvapivo sú tu iba dva extra rýchle thunderbolt porty (typ USB-C) a 4 klasické USB-A porty. Očakávali sme opačné poradie, no nestalo sa.

Apple iMac

Apple iMac

Ešte sme neskončili. Podľa očakávaní bol do novinky implementovaný aj bezpečnostný T2 čip, ktorý neustále šifruje všetky dáta, aby boli v maximálnom bezpečí. Očakávanou „inováciou“ prešla aj WEB kamera, ktorá už nemá rozlíšenie 720p ale 1080p – v roku 2020 podotýkame! Hurá, Apple, to je brutálny krok vpred :). Dobre, dosť bolo srandy – ešte spomeňme, že nové sú aj reproduktory, ktoré by mali používateľom priniesť podstatne lepší audio zážitok (lepšie podanie zvuku + výraznejšie basy) a inováciou prešli aj integrované mikrofóny, ktoré majú ponúknuť štúdiovú kvalitu. A čo cena? No za „päťsto“ to nebude, základná konfigurácia vás bude stáť 2099 Eur. Na záver dodajme, že ak očakávate zmenu dizajnu, tak tej sa dočkáte budúci rok ­– s novými Apple procesormi sa toho zmení veľa.

Pekný prínos noviniek, no nie všetko je podľa predstáv (každému sa asi vyhovieť nedá, či?). Čo hovoríte na nový iMac? Páčia sa vám novinky, kúpili by ste si takúto „lopatu“ do práce?

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Apple začína písať novú knihu: Opúšťa Intel procesory a prechádza na vlastné (ARM) Apple Silicon

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE