Podobný príbeh tu už bol, približne 15 rokov dozadu. Bol veľký, mal úspech, no treba sa posunúť ďalej, takto to vidí Apple. Kalifornský gigant mení stratégiu mac zariadení, ktoré už nebudú využívať Intel procesory.

Apple Silicon

Apple Silicon

Na WWDC 2020 boli okrem nových operačných systémov (iOS 14 / macOS Big Sur / iPadOS / watchOS) oznámené aj viaceré zaujímavé správy. Tou najpodstatnejšou je vývoj vlastných (ARM) procesorov pre mac zariadenia, na ktorých Apple už dlhodobo pracuje, pričom nahradia procesory od Intelu. Apple chce zlúčiť všetky svoje zariadenia pod jednotnú čipovú zostavu (s rôznymi parametrami), ktorá bude účinnejšia, flexibilnejšia, resp. multiplatformová a z pohľadu vývoja aplikácií zaujímavejšia.

Viac než jasným dôkazom tohto prerodu je nový macOS Big Sur, ktorý prináša úplne nový dizajn a prvky, ktoré sú veľmi podobné iOS, resp. iPadOS systému. To hovorí za všetko, Apple chce zjednodušiť alebo skôr zefektívniť svoj ekosystém, v ktorom budete môcť využívať iOS aplikácie aj na macOS zariadeniach, pričom pre programátorov nebude tak zložité takéto aplikácie kvôli novým Apple procesorom prispôsobovať.

Apple Silicon

Apple Silicon

Tento prechod (z x86 na ARM architektúru) nebude zo dňa na deň – celé to podľa slov Apple potrvá približne dva roky. Po tomto čase by malo byť v ponuke kompletné portfólio macOS zariadení, ktoré budú disponovať vlastnými procesormi s označením Apple Silicon. Samozrejme, medzi tým ešte uvidíme aj zaujímavé novinky s Intel procesormi. Apple chce mať všetky súčasti softvéru a hardvéru pod kontrolou, čo sa mu týmto veľkým krokom podarí – všetky zariadenia budú mať jedinečný Apple softvér i hardvér, pričom sa v tomto smere nebude musieť kalifornský gigant spoliehať na výrobcov tretích strán a ich progres.

V čom spočívajú hlavné výhody? ARM procesory sú efektívnejšie (viac výkonu), majú lepšiu energetickú úspornosť (lepšia výdrž na batériu alebo kompaktnejšie zariadenia), menej sa prehrievajú (lepší „heatmanagment“) a ponúknu vyššiu úroveň bezpečnosti. Všetky Apple zariadenia budú v rámci procesorov jednotnejšie koncipované, čo znamená lepšiu adaptáciu aplikácií naprieč celým ekosystémom. V praxi to môže vyzerať aj tak, že Apple bude používať viac rôznych čipov na rôzne procesy (ako to vidieť už dnes) a každý z nich bude plniť špecifickú úlohu (U1 čip, NeuralEngine, atď.). Prepojenie dvoch svetov – mobilného s tým počítačovým sa postupne stáva realitou. Viete si predstaviť, že aplikácie, ktoré dnes bežne používate v rámci iOS budete mať dostupné aj na macbooku a pod.? To bude skvelé!

Apple Silicon

Apple Silicon

„Vďaka svojim rozsiahlym možnostiam a špičkovému výkonu spravý procesor Apple Silicon mac zariadenia ešte výkonnejšími, všestrannejšími a schopnejšími ako kedykoľvek predtým. Nikdy som nebol tak nadšený z budúcnosti Macu.“ Tim Cook, CEO Apple.

Tento proces prechodu nebude úplne jednoduchý, ale Apple tvrdí, že je na to 100% pripravený a my nemáme dôvod tomu neveriť. V ponuke budú stále rôzne Universal aplikácie, ktoré sú schopné pracovať v zariadení s Intel, ale aj Apple procesorom, ako aj známy Catalyst, ktorý umožňuje konvertovať niektoré iOS/iPadOS aplikácie na maOS aplikácie. Okrem toho prešla reformou aj Rozeta, teda virtualizácia, ktorá dokáže „preložiť“ aktuálne aplikácie do zrozumiteľného „jazyka“ pre nové Apple Silicon procesory.

Apple Silicon

Apple Silicon

Apple úzko spolupracuje aj s Microsoftom a Adobe – tieto spoločnosti budú mať hneď v úvode prechodu na nové procesory pripravené svoje aplikácie, ako napr. Office, Lightroom a pod. Prvé zariadenie s novým Apple Silicon procesorom by malo byť predstavené už na konci tohoto roka, načo sa skutočne tešíme. Apple začal písať novú knihu a my sme na tento príbeh zvedaví.

Členovia programu Apple Developer môžu už dnes začať pripravovať svoje aplikácie pre Apple Silicon – stačí, ak sa prihlásia do špecifického programu Universal App Quick Start. Tento program poskytuje prístup k rôznej dokumentácii, fóram, beta verziám makier BigSur a Xcode12, pričom zahŕňa aj obmedzené použitie DTK, ktoré vývojárom umožní vytvárať a testovať aplikácie Universal 2. DTK zostavou sa rozumie počítač, ktorý je nutné na konci programu vrátiť – konkrétne ide o Mac Mini s procesorom A12 Z Bionic SoC, ktorý disponuje 16 GB operačnej pamäte RAM a 512 GB SSD diskom + softvér macOS Big Sur Developer Beta / Xcode. Vývojári sa môžu registrovať na webe – developer.apple.com. Celkové náklady na tento program s DTK sú 500 USD.

Apple Silicon

Apple Silicon

Zdroj: Apple/Vlastné

Prečítajte si aj:

Apple predstavil nový iOS 14: Všetky podstatné novinky na jednom mieste

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE