Ešte rýchlejší čip, no tento raz iba jeden model. Ten obsahuje 20 miliárd tranzistorov, o štvrtinu viac ako v M1.

Apple predstavil druhú generáciu svojho základného čipu M2 postavenom na 5 nm technológii. Na verzie M2 Pro, Max a Ultra si budeme musieť počkať. Je pravdepodobné, že ich Apple predstaví neskôr. Nepredpokladáme, že ich na tento rok úplne vynechá, nezapadalo by to do jeho portfólia a najmä inovácii, ktoré by priniesol v ďalších počítačoch, kde sa doteraz pokročilejšie M1-tky používali. M2 bude o 18 % rýchlejší a bude mať o 35 % rýchlejší GPU a o 40 % rýchlejšiu neurálnu jednotku. Toľko k zrýchleniu v tejto generácii.

Zdroj: Apple
M2 používa o 25 % tranzistorov viac, celkovo 20 miliárd

Na rozdiel od M1, ktorý podporoval 16 GB RAM, je tu podpora pre 24 GB LPDDR5. Samotný procesor má 8 jadier s rozdelením na 4 výkonné a 4 úsporné. Má o dve GPU jadrá naviac oproti minulej generácii, teda celkovo ich je desať a len o niekoľko Wattoch sa zvýšila spotreba grafického čipu, ktorá je teraz na úrovni 15 W.

Zdroj: Apple
Pri porovnaní s 12-jadrovým čipom má podobný výkon s úsporou 25 % energie

Vylepšený bol Media Endgine na kódovanie a dekódovanie 8K videa vo formátoch H.264 a HEVC. Spotreba procesoru zostala na rovnakej úrovni a podľa grafického porovnania Applu je zhruba 2× úspornejší, ako porovnateľný 10-jadrový čip v mobilnej verzii určeného do prenosných počítačov. Procesor nájdete v redizajnovaných notebookoch MacBook Air a inovovanej sérii MacBook Pro.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.