Zabudnite na označenie iPad Air.

Apple opäť mení pomenovanie svojich tabletov. Nástupca modelu iPad Air 2 má jednoduché označenie „iPad“ a ide o zariadenie strednej triedy, ktoré je určené najmä konzumentom obsahu. Nejde o pracovný nástroj, ako je iPad Pro. Apple prezentuje novinku ako tablet so systémom iOS na bežné používanie.

Používateľov pravdepodobne poteší, že Apple znížil štartovaciu cenu na 399 eur pre základný model s 32 GB úložiskom. Nový tablet je v porovnaní s Air 2 takisto o niečo výkonnejší. Má procesor Apple A9, ktorý poháňa 1,5 rok starý iPhone 6s / 6s Plus. Za iPadom Pro s procesorom Apple A9X však novinka zaostáva.

Nový „cenovo dostupný“ iPad je určený najmä na konzumáciu obsahu

S horším displejom

Nižšou cenou a mierne výkonnejším procesorom výhody novinky končia. Apple musel niekde ušetriť a preto je novinka ťažšia a hrubšia ako iPad Air 2. Konkrétne ide o hrúbku 7,5 mm v porovnaní so 6,1 mm (iPad Air 2) a o hmotnosť 469 gramov, čo je o 32 gramov viac ako Air 2. Aj preto sa asi z názvu vytratil prídavok Air.

Z praktického hľadiska však asi viac zamrzí horší displej novinky. iPad Air 2 mal laminovanú vrstvu a antireflexný displej, avšak tieto technológie v novom iPade nenájdete. Pritom sú vo výbave oboch iPadov Pro a iPadu mini 4, ktorý sa bude predávať aj naďalej. Avšak iba v 128 GB verzii, takže bude drahší ako základný model nového iPadu.

Kľúčové vlastnosti nového iPadu

Od 399 eur, niekto by možno preferoval iPad Air 2

Pred kúpou nového iPadu je dobré zvážiť všetky výhody a nevýhody – niekto by dal možnože stále prednosť iPadu Air 2. Apple ho už oficiálne vo svojich obchodoch nebude ponúkať, ale možnože ho nájdete v obchodoch tretích strán (pokiaľ to skladové zásoby umožnia), resp. v ponuke bazárov.

Apple udáva výdrž nového iPadu na úrovni 10 hodín. Novinka sa dostane do predaja 24. marca. 32 GB model sa bude predávať za 399 eur, LTE verzia stojí 559 eur. V prípade 128 GB modelu je cena v oboch prípadoch o 100 eur vyššia.

Porovnanie displejov aktuálnej ponuky iPadov. Zľava iPad Pro v 12,9-palcovej a 9,7-palcovej verzii, nový iPad a iPad mini 4

Prečítajte si aj:

Nové iPhony: Červená sedmička a iPhone SE s väčším úložiskom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit