Výrobca z Cupertina vraj túto možnosť zvažuje.

Windows notebooky s dotykovými displejmi už roky nie sú ničím extra výnimočným, ale MacBook s dotykovým displejom tu ešte nebol. Môže sa to však v budúcnosti zmeniť, keďže Apple vraj takýto prenosný počítač zvažuje a jeho inžinieri takéto riešenie testujú.

Tvrdí to Mark Gurman z agentúry Bloomberg, ktorý zvykne mať presné informácie zo zákulisia americkej spoločnosti. Gurman uvádza, že pridanie dotykovej obrazovky by bolo súčasťou väčšej inovácie MacBooku Pro, ktorá by zahŕňala aj prechod na zobrazovací panel typu OLED. Šlo by ale o konvenčný notebook, teda nie s otáčaním displeja o 180 stupňov či podobný koncept.

Táto správa prichádza v nadväznosti na informácie o tom, že Apple vyvíja vlastné displeje OLED, ktoré by mali prísť na trh približne v rovnakom časovom rámci. V súčasnosti sa v Macoch využívajú LCD displeje.

Ak je táto správa pravdivá, ide o pomerne zásadnú zmenu stratégie. Veď ako pripomína portál Cultofmac.com, zakladateľ a bývalý šéf Apple Steve Jobs, ako aj súčasný generálny riaditeľ Tim Cook v minulosti tvrdili, že tablety sú tablety a počítače sú počítače. Teda, že tieto dve kategórie by sa nemali miešať. Báli sa tiež, že dotykové MacBooky by mohli „kanibalizovať“ predaje iPadov.

Jobs v roku 2010 povedal, že interné testovanie Macov s dotykovou obrazovkou sa ukázalo ako únavné, nepohodlné a „ergonomicky hrozné“. Neskôr v roku 2012 Cook posmešne prirovnal hybridné zariadenia Surface od Microsoftu ku kombinácii chladničky a hriankovača. V súčasnosti je tak Apple jediný veľký výrobca počítačov, ktorý nemá vo svojom portfóliu notebooky s dotykovými displejmi.

Postoj o nemiešaní zariadení však v Apple sami nedodržali, keďže k iPadom sa dá dokúpiť originálna klávesnica, ktorá ho zmení na zariadenie veľmi podobné notebooku. Najnovšia verzia iPadOS dokonca obsahuje Stage Manager, multitaskingové rozhranie podobné Macu s voľne plávajúcimi oknami a podporou externých displejov.

Nešlo by ale o prvé porušenie niekdajších vyhlásení v Apple. Výrobca sa dlho bránil trendu veľkých telefónov a v súčasnosti tvoria významné percento predajov iPhonov. Rovnako kedysi trval len na jedinom type iPhonu, ale v posledných rokoch každoročne predstavuje až štyri.

Podľa Gurmanových zdrojov ale Apple nepracuje na spojení platforiem alebo operačných systémov iPadu a MacBooku. Prvé dotykové počítače Mac teda budú naďalej používať macOS.

Hovorca Apple sa k týmto informáciám podľa Gurmana odmietol vyjadriť a stanovisko výrobcu tak nie je k dispozícii.

Zdroj: Bloomberg.com,Cultofmac.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.