Nedodržiavanie zmluvne nastavených podmienok, ktoré Apple vyžaduje, sa dotklo aj niektorých veľkých vývojárov, vlastniacich veľmi populárne a masívne používané aplikácie.

Mnoho používateľov iPhonov v Číne mohlo v posledných dňoch zostať prekvapených, že v lokálnom App Store nenašli svoju obľúbenú aplikáciu. Apple ich odstránil viac ako 700 kvôli porušovaniu pravidiel súvisiacich s updatmi. Odstránené aplikácie totiž updaty doručovali používateľom priamo a obchádzali tak kontrolný mechanizmus, ktorý prikazuje aktualizovať výhradne oficiálnou cestou prostredníctvom App Store. Každý update aplikácie pre iOS, či už súvisí s rozličnými novými funkciami, alebo bezpečnostnými záplatami, musí Apple ešte pred jeho uvoľnením schváliť.

Medzi vymazané aplikácie patria napríklad aj Sougou, ktorý je čínskou alternatívou Google, ale i populárne Pinduodo, ktoré patrí medzi najpoužívanejšie aplikácie v Číne v kategórii online nákupov rozličného tovaru. Na obhajobu Apple treba dodať, že firma zo Sillicon Valley varovala pred jej obchádzaním a upozorňovala vývojárov v Číne na dodržiavanie pravidiel už pred dvoma rokmi.

Apple sa týmto krokom snaží posilniť svoju kontrolu nad svojim oficiálnym online obchodom v Číne, ktorý firme vzhľadom na enormne vysoké množstvo používateľov, generuje globálne najväčší podiel príjmov (čo sa aplikácií týka). Len v auguste tohto roka pritom Apple vymazal z čínskeho App Storu tisíce aplikácií, ktoré takisto porušovali pravidlá, pričom vtedy šlo najmä o gamblerské aplikácie. O absolútnej kontrole svojho obchodu s aplikáciami v najľudnatejšej krajine sveta sa však hovoriť nedá, dôkazom čoho je napríklad vymazanie VPN aplikácií  na žiadosť čínskych vládnych predstaviteľov v lete minulého roka. VPN aplikácie boli dlhodobo tŕňom v oku čínskej vlády, keďže umožňovali čínskym používateľom navštevovať blokované stránky a zakázané služby.

Zdroj: The Telegraph

Prečítajte si aj:

5 gigantov čínskeho Silicon Valley