Fráza, že „Applu sa už nedarí“ je podľa týchto čísiel iba nepodareným vtipom 

Posledný štvrťrok, teda predvianočný čas je veľkou udalosťou pre všetky spoločnosti, ktoré niečo predávajú. Inak to nie je ani v prípade spoločnosti Apple, ktorá uviedla, že jej tržby v tomto období dosiahli rekordných 91,8 miliárd dolárov, pričom zaznamenali nárast až o 9%. Tešia sa aj investori, nakoľko s tržbami stúpajú aj akcie – aktuálne to je nárast o 19%.  Apple okrem iných zaujímavých čísiel uvádza aj to, že 61% všetkých tržieb tvoria predaje mimo Spojených štátov amerických.

Tim Cook

Tim Cook, CEO spoločnosti Apple

„Sme nadšení, že môžeme oznámiť doteraz najvyššie štvrťročné tržby, ktoré sú tak dobré aj vďaka veľkému záujmu o nové modely iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max a rekordným výsledkom v oblasti služieb a nositeľných zariadení. Naša užívateľská základňa počas Vianoc, resp. Q4/2019, rástla vo všetkých častiach sveta a dnes presahuje 1,5 miliardy zariadení. Vnímame to ako silný testament satisfakcie, angažovanosti a lojality našich zákazníkov, a tiež ako silný hnací motor pre ďalší rast našej spoločnosti. Uviedol, Tim Cook, CEO spoločnosti Apple.“ 

Finančný riaditeľ jablčnej spoločnosti, Laca Maestri, prehlásil, že spoločnosti Apple sa v poslednom kvartáli roku 2019 naozaj darilo, pričom vykázala čistý zisk 22,2 miliardy USD a prevádzkový finančný tok vo výške 30,5 miliardy USD. Apple tiež vyplatil investorom takmer 25 miliárd USD, z čoho 20 miliárd tvorilo odkúpenie akcií a 3,5 miliardy USD tvorili dividendy.

Apple iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro

V aktuálnom roku, resp. 1Q/2020, Apple očakáva tržby vo výške 63 až 67 miliárd USD, hrubú maržu 38 až 39 percent a prevádzkové náklady v rozmedzí 9,6 až 9,7 miliardy dolárov. Iné príjmy a výdaje by mali tvoriť 250 miliónov USD a daňová sadzba sa odhaduje na približne 16,5%. Apple zverejnil aj tržby jednotlivých produktových kategórií. Ako isto viete, reálne čísla predajov konkrétnych produktov už Apple neuvádza. Vraj im neprikladá veľký význam (jedine, že by v tom bolo niečo iné).

  • iPhone: 55,96 miliárd USD (51,98 miliárd USD v roku 2018)
  • Mac: 7,16 miliárd USD (7,42 miliárd USD v roku 2018)
  • iPad: 5,98 miliárd USD (6,73 miliárd USD v roku 2018)
  • Nositeľná elektronika, doplnky, iné: 10,01 miliárd USD (7,31 miliárd v roku 2018)
  • Služby: 12,72 miliárd USD (10,88 miliárd USD v roku 2018)
Apple

Apple _ graf

Už dlhšiu dobu nie je žiadnym tajomstvom, že predaje Macov, MacBookov a iPadov klesajú, zatiaľ čo predaje iPhonov a slúchadiel AirPods, ako aj rastúca popularita služieb sa stará o rekordné čísla. Kategória nositeľnej elektroniky a doplnkov po prvýkrát v histórii prekonala tržby počítačov. Zaujímavé je aj to, že podľa Tima Cooka prináleží až 75% predajov Apple Watch úplne novým používateľom.

„Spoločnosť Apple oznámila počas konferenčného hovoru s investormi aj pár zaujímavých detailov: AirPods a Apple Watch patrili medzi najvyhľadávanejšie vianočné darčeky, vďaka čomu dosahuje táto kategória celkovú hodnotu niektorých spoločností v rebríčku Fortune 150. Taktiež je zaujímavé, že zákazníci v USA sa môžu zúčastniť aj rôznych štúdií zameraných na ženské zdravie, srdce, pohyb a sluch.“

Apple AirPods

Apple AirPods

Okrem reálnych zariadení, teda hardvéru, zaznamenali obrovský nárast aj služby – softvér. Medziročný nárast +120 miliónov USD totiž nie je málo. Vďaka tomu spoločnosť Apple eviduje viac ako 480 miliónov aktívnych predplatných v rámci služieb. Cieľové číslo, ktoré by chcela spoločnosť Apple v tomto roku v rámci služieb dosiahnuť je 600 miliónov aktívnych predplatných. Nové rekordy zaznamenali minulý rok služby Apple Music a iCloud, pričom sa darilo aj službe AppleCare.

Máte od Apple predplatenú nejakú službu? My si napr. priplácame za 2TB iCloud a Apple Music.

Zdroj: Jablickar.cz / Apple / Vlastné

Prečítajte si aj:

iOS 14 bude dostupný pre väčšinu zariadení, vrátane iPhone SE

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE