Po predstavení nových Apple Watch 6. generácie (všetky informácie nájdete – TU) nasledovalo predstavenie dvoch nových iPadov.

Prvým v poradí bol základný iPad 8. generácie, ktorý ponúka dobre známy dizajn s hrubými rámikmi okolo displeja (10,2“ IPS Retina / 2160 x 1620 Px / 264 ppi) a snímač odtlačkov prstov (TouchID) pod displejom.  Základný model bude podstatne rýchlejší, nakoľko je vybavený procesorom Apple A12 Bionic, ktorému sekunduje Neural Engine.

Samozrejmosťou je aj podpora Apple Pencil 1. generácie, ale aj 3,5 mm audio konektor. Novinka bude dostupná v troch farbách (zlatá, strieborná, vesmírne šedá) a pamäťové varianty budú dve – 32 a 128 GB. V rámci fyzickej konektivity zostal zachovaný Lightning konektor a 32,4 Watt-hodinová batéria má ponúknuť celodennú výdrž. O bezdrôtovú konektivitu sa stará Bluetooth 4.2 a Wi-Fi. Dostupná bude aj LTE verzia.

Nie, na fotenie to nebude, ale dva stereo reproduktory potešia. Hlavný fotoaparát ponúka rozlíšenie slabých 8 Mpx (nahrávanie FullHD videa so 60 fps) s clonou f/2.4 – bez optickej stabilizácie. Predná FaceTime kamera má iba 1,2 Mpx a ponúka možnosť nahrávania video s rozlíšením 720p. Tento model je určený pre menej náročných používateľov alebo podľa predstáv Applu – pre školy (no asi nie tie na slovensku).

Cena základného iPadu začína na úrovni 379 Eur a dostupný bude od 18.9.2020

Očakávanejšou novinkou je úplne nový iPad Air 2020

Tento model prešiel kompletným redizajnom a vyzerá skutočne výborne, resp. veľmi podobne ako tohotoročný iPad Pro. Základom je 10,9“ Liquid Retina displej, ktorý pokrýva celú prednú časť a ponúka rozlíšenie 2360 x 1640 Px (264 ppi). Samozrejmosťou je podpora P3, TrueTone a svietivosť na úrovni 500 nitov. Výborným prvkom je antireflexná vrstva!

Nový iPad Air 2020 bude pohánať najmodernejší Apple čip s označením A14 Bionic so 64-bitovou architektúrou (vyrobený 5 Nm technológiou). Okrem toho, že bude extra výkonný, tak je aj energeticky vyspelejší a šetrenejší k 28,6 Watt-hodinovej batérii, ktorá by mala ponúknuť celodennú výdrž. Novinke A14 Bionic bude sekundovať aj Neural Engine najnovšej generácie (až o 70% rýchlejšie strojové učenie). Percentá nemôžu chýbať, takže nový procesor je o 40% výkonnejší a o 30% si polepšila aj grafika. Pamäťové verzie budú dve – 64 a 256 GB.

„A14 Bionic = 5 Nn výrobný proces, 16-jadrový Neural Engine, 6-jadrový procesor, 4-jadrová grafika, 11,8 miliard tranzistorov a 11 biliónov operácií za sekundu.“ 

Dizajn iPadu Air sa posunul výrazným krokom vpred, hliníkový rám s hranami vyzerá výborne, no to najzaujímavejšie je úplne nová (rýchlejšia + menšia) generácia snímača odtlačkov prstov TouchID, ktorý je integrovaný do tlačidla napájania. Očakávané, no i tak prekvapujúce. FaceID tu nieje, ale toto nás celkom potešilo – tlačidlom napájania iPad Air nielen „rozsvietite“, ale rovno aj otvoríte. Okrem toho je využiteľné aj v rámci Apple Pay platieb, nákupu aplikácií a pod. Ďalšou dobrou správou je USB-C konektor (rozšírená možnosť pripojenia periférií a externých zariadení) a podpora Apple Pencil 2. generácie.

Novinka bude dostupná v piatich farebných prevedeniach – strieborná, vesmírne šedá, ružovo zlatá, zelená a slabo modrá. Záujemcov o tento model poteší aj to, že bude kompatibilný s novými klávesnicami Apple KeyBoard Folio, ktoré majú trackpad a dodatočný USB-C konektor.

Filmy a hudbu si vychutnáte vďaka 4 reproduktorom a v tomto prípade si budete môcť aj niečo pekné odfotografovať. Nový iPad Air 2020 ponúka 12 Mpx hlavný snímač s optickou stabilizáciou obrazu a clonou f/1.8, ktorý umožní nahrávať video v max. rozlíšení 4K/60 fps. Predný snímač ponúka rozlíšenie 7 Mpx, softvérovú stabilizáciu obrazu a clonu f/2.0. Video bude možné nahrávať v max. rozlíšení 1080p/60fps. Samozrejmosťou je rýchla Wi-Fi 6. generácie, Bluetooth 5, dva citlivé mikrofóny, smart/magic konektor a LTE verzia.

Cena tohto modelu začína na úrovni 649 Eur s dostupnosťou od októbra 2020.

Prečítajte si aj:

Apple Watch 6 + Watch SE: Vlajková loď s meraním okysličenia krvi a základ pre nenáročných

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE