Milióny ľudí na svete trpia rozličnými formami straty sluchu, ktoré znepríjemňujú napríklad aj také činnosti, ako je telefonovanie.

Preto sa Apple rozhodol vziať situáciu do vlastných rúka a spojil sa s austrálskou spoločnosťou Cochlear špecializujúcou sa na oblasť implementácie sluchových zdravotníckych pomôcok.

Výsledkom ich spolupráce je prvý kochleárny implantát slimákovitého tvaru, ktorý si sluchovo postihnutá osoba vloží do vnútorného ucha.

Zdravotná pomôcka s názvom Nucleus 7 Sound Processor je kompatibilná so zariadeniami od Apple, vďaka čomu umožňuje regulovať zvuk i funkcie u iPhonov, iPadov a iPodov touch bez nutnosti stiahnutia dodatočnej aplikácie. Nucleus 7 je teda možné ovládať samotným Apple zariadením.

Aktivácia je jednoduchá. Stačí prejsť do Nastavenia iPhonu (iPhone Settings), kliknúť na položku Všeobecné (General), prejsť na Dostupnosť (Accessibility) a vyhľadať si implantát Nucleus 7 Sound Processor. Ten spárujete s Apple zariadením cez Bluetooth a následne si môžete vychutnávať vysokokvalitný stereo zvuk, počúvať hudbu, sledovať videá či telefonovať.

Apple implantát je vybavený batériou s dlhou výdržou, ktorá je oproti predchádzajúcej verzii o 25% menšia a o 24% ľahšia, čím sa Nucleus 7 Sound Processor stáva vhodnou pomôckou aj pre deti so sluchovým postihnutím.

Nucleus 7 by mal byť dostupný od septembra zatiaľ len pre USA a Kanadu. Informácie o cene nie sú známe.

Kochleárny implantát je vo všeobecnosti určený pre ľudí s ťažším sluchovým postihnutím, ktorý na rozdiel od tradičných načúvacích prístrojov zosilňujúcich zvuky, priamo stimuluje sluchový nerv pomocou elektrického signálu, čím postihnutej osobe nahrádza poškodené alebo nefungujúce časti vnútorného ucha.

Zdroj: TechCrunch

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Prečítajte si aj:

Microsoft pomáha ľuďom trpiacim na Parkinsonovu chorobu

Značky: