Pred mesiacom na konferencii Build 2017 predstavil Microsoft technologickú novinku, ktorá chytila verejnosť za srdce.

S cieľom ukázať svetu, že technológie majú moc zmeniť niečí svet a pomôcť konkrétnym ľuďom v boji proti nepriazniam osudu, prezentoval na pohľad nevinne vyzerajúce zariadenie.

Zariadenie pripomína akýsi plastový náramok či hodinky bez ciferníka a ľuďom s diagnózou Parkinson dokáže uľahčiť život tým, že potláča negatívne prejavy choroby, vďaka čomu umožňuje svojim nositeľom zaradiť sa opäť do normálneho života a vykonávať bežné činnosti, o ktorých mohli už len snívať.

S nápadom vytvoriť takéto nositeľné zariadenie prišla Haiyan Zhang, riaditeľka inovácií Microsoft Research Cambridge. V spolupráci s televíziou BBC sa rozhodla pomôcť istej grafickej dizajnérke Emme Lawton, ktorej diagnostikovali Parkinsonovu chorobu pred tromi rokmi, keď mala len 29 rokov. Silné chvenie rúk jej znemožňovalo venovať sa svojej profesii naďalej.

Zariadenie začali vyvíjať na základe skúmania vonkajších prejavov Emminej choroby. Výsledný produkt, ktorý nazvali práve podľa nej, funguje na princípe vyvolávania jemných záchvevov, ktoré pôsobia presne proti traseniu rúk zdravotne postihnutej osoby.  Takéto cielené prerušovanie záchvevov umožnilo Emme znova kresliť rovné čiary, ba dokonca sa po rokoch čitateľne podpísať.

Keďže bola táto pomôcka vytvorená špeciálne pre Emmine potreby, Microsoft neplánuje s jej komerčnou produkciou. Napriek tomu sa zariadenie stalo obrovským vzorom pre ďalších vývojárov, ktorí túžia priniesť svetu niečo nové – technológiu, ktorá by pomohla uľahčiť život ďalším trpiacim ľuďom.

Zdroj: digitaltrends.com

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: