Apple a ostatné firmy budú musieť zvýšiť ceny produktov alebo znížiť svoj zisk.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou má aktuálne najväčší dopad na Huawei. Čínsky gigant sa z dôvodu nepotvrdených obvinení z bezpečnostných rizík dostal na čiernu listinu USA, avšak mnohí analytici tvrdia, že Donald Trump spravil tento krok najmä kvôli tomu, aby mal lepšiu vyjednávaciu pozíciu. Americký prezident sa totiž sám vyjadril, že by mohol použiť Huawei v rámci nejakej dohody s Čínou.

Faktom však je, že na obchodnú vojnu medzi svetovými veľmocami doplatia aj americké spoločnosti. Apple, Dell, HP, Intel a Microsoft poslali list na americké ministerstvo obchodu, v ktorom varujú pred negatívnym dopadom novej 25% tarify na dovoz tovaru z Číny na americkú ekonomiku.

Apple tvrdí, že nová tarifa sa bude týkať takmer všetkých jeho zariadení, vrátane iPhonov, MacBookov, slúchadiel AirPods či inteligentných hodiniek Apple Watch. Dôvod je ten, že Trump v máji oznámil, že nová tarifa bude platiť aj pre smartfóny, počítače a televízory – kategórie produktov, na ktoré sa pôvodne nemala vzťahovať.

Pokiaľ sa situácia nezmení, Apple bude musieť vyššie výrobné náklady premietnuť do vyššej ceny zariadení alebo znížiť svoj zisk. Alternatívne môže presunúť výrobu z Číny, aby nemusel platiť vysoké dovozné poplatky. Aj v tomto prípade však dôjde k zvýšeniu výrobných nákladov.

Ostatné technologické firmy sa na margo 25% tarify vyjadrili v zmysle, že „poškodí amerických technologických lídrov a zabráni im inovovať a konkurovať na globálnom trhu„.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Kauza Huawei: Americkí výrobcovia čipov lobujú v prospech čínskeho giganta

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit