Žiadajú zmiernenie zákazu obchodovania.

Reuters prišiel s informáciou, podľa ktorej americkí výrobcovia čipov žiadajú od americkej vlády, aby zmiernila zákaz obchodovania s firmou Huawei. Medzi firmy, ktoré lobujú v prospech čínskeho technologického giganta, patrí Intel či Qualcomm.

Reuters tvrdí, že zástupcovia týchto spoločností rokovali s ministerstvom obchodu USA ohľadom umiestnenia čínskej firmy na čiernu listinu. Výrobcovia čipov sa vyjadrili v prospech Huawei a tvrdili, že smartfóny a počítače tohto výrobcu nepredstavujú bezpečnostné riziká, aké sa spomínajú v súvislosti s 5G infraštruktúrou.

Faktom je, že americkí výrobcovia nie sú na strane Huawei z dobrej vôle, ale najmä kvôli vlastným obchodným záujmom. Huawei totiž v roku 2018 nakúpil komponenty v celkovej hodnote 70 miliárd dolárov a americkí výrobcovia mali tržby v celkovej hodnote 11 miliárd. Je teda logické, že tieto firmy chcú s Huawei spolupracovať aj naďalej.

V prospech čínskeho giganta sa vyjadrila aj asociácia Semiconductor Industry Association. Tá takisto tvrdí, že zákaz obchodovania by sa nemal týkať technológií, ktoré nepredstavujú riziko pre národnú bezpečnosť. Záujem o ďalšiu spoluprácu s Huawei vyjadril aj Google.

Ministerstvo obchodu USA poskytlo k celej situácii oficiálne vyjadrenie, v ktorom tvrdí, že reaguje na požiadavky firiem, avšak rokovania s nimi nemajú vplyv na jeho rozhodnutia.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Kauza Google vs. Huawei: Mám si kúpiť smartfón Huawei? Alebo ho radšej čo najskôr predať?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit