Spolupráca bude pokračovať do roku 2026.

Spoločnosť Qualcomm je známa vďaka čipovým sadám Snapdragon, ktoré sa nachádzajú vo veľkom počte Android zariadení, a to naprieč celou ich ponukou. Dôležitým partnerom tejto americkej spoločnosti v oblasti komponentov je však aj Apple. V tomto prípade sa niektoré komponenty spoločnosti Qualcomm používajú v iPhonoch, pričom tvoria dôležitú časť ich výbavy, potrebnej na modernú komunikáciu.

Dobrou správou však je, že spoločnosti Qualcomm a Apple budú pokračovať v ďalšej spolupráci. Títo dvaja technologickí giganti totiž predĺžili dohodu o dodávkach komponentov na ďalšie tri roky, teda do roku 2026. Portál PhoneArena informuje, že Qualcomm bude aj naďalej hlavným dodávateľom 5G modemov pre iPhony. Predchádzajúca spolupráca bola podpísaná v roku 2019, avšak vtedy sa to nezaobišlo bez komplikácií. Vzniknutá situácia bola dokonca problematická až do takej miery, že spoločnosti boli doslova “na nože”.

Hoci Apple o vývoj 5G modemu pre smartfóny požiadal aj spoločnosť Intel, tak tento projekt nedopadol podľa predstáv oboch zúčastnených strán. Aj preto sa Apple rozhodol predĺžiť spoluprácu so spoločnosťou Qualcomm, aby jej dodávala 5G modemy.

Aj napriek tomu, že Apple vyvinul enormnú snahu na vyrobenie vlastného 5G modemu, tak nakoniec sa rozhodol, že na najbližšie obdobie opäť siahne po 5G modemoch spoločnosti Qualcomm. Plány spoločnosti Apple boli dokonca odvážne až do takej miery, že sa predpokladalo, že vlastné 5G modemy budú súčasťou už série iPhone 15, ktorá bola uvedené pred pár dňami. 

Apple tento plán vraj nestihol aj kvôli viacerým komplikáciám. V ceste za úspechom však stáli aj dva patenty spoločnosti Qualcomm. Tie vraj celú situáciu okolo Apple 5G modemu iba skomplikovali, a práve preto nie je séria iPhone 15 poslednou, ktorá využíva 5G modem od Qualcommu.

Pokiaľ teda zvážime predĺženie licenčnej dohody medzi spoločnosťami Apple a Qualcomm do roku 2026, tak sa predpokladá, že spoločnosť Apple svoj vlastný 5G modem predstaví až so sériou iPhone 19, ktorá sa na trhu objaví v roku 2027.

S týmto tvrdením je v malom rozpore nedávna fáma, ktorá naznačuje druhý možný scenár. Na základe nedávneho leaku je totiž možné, že Apple svoj vlastný 5G modem nasadí už v roku 2025, avšak stále chce mať “záložného” partnera, ktorý bude v prípade akýchkoľvek komplikácií pripravený dodať potrebné komponenty pre telefóny iPhone.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.