Dočkáme sa ho vraj až budúci rok.

Niektoré z tretej generácie vlastných čipsetov Apple, označovanej ako M3, budú disponovať úctyhodným počtom procesorových (CPU) aj grafických (GPU) jadier. Známy analytik a odborník na Apple Mark Gurman z agentúry Bloomberg tvrdí, že pri prechádzaní vývojárskych denníkov zistil, že čip M3 Ultra je už vo vývoji. Bude mať základnú konštrukciu s 32 jadrami CPU a 64 jadrami GPU, ale bude môcť mať až 80 jadier GPU.

Tento nový čip bude pravdepodobne použitý v nových modeloch počítačov Mac Studio a Mac Pro, ale v dohľadnej dobe sa ho ešte nedočkáme. Gurman sa totiž domnieva, že najskôr by mohol byť vydaný koncom roka 2024.

Tvrdí tiež, že má k dispozícii úplný modelový plán celého budúceho nového radu čipov M3, ktorého prvý model by mal byť predstavený údajne v októbri. Má ísť o základný M3, vyrobeným 3 nm výrobným procesom. M3 bude mať vraj 8 jadier CPU a 10 jadier GPU a mal by byť použitý v nových notebookoch Apple MacBook a MacBook Air, ako aj v iMacoch a počítači Mac mini.

Čipy M3 Pro a M3 Max budú pravdepodobne uvedené na trh až niekedy v roku 2024, ako už bolo načrtnuté. Gurman tvrdí, že M3 Pro bude mať 12 alebo 14 jadier CPU a až 32 jadier GPU vo väčších MacBookoch Pro a Macoch mini. Čip M3 Max bude mať údajne 16 jadier CPU a až 40 jadier GPU.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.