Po smrti Steva Jobsa sa toho veľa zmenilo, nielen v spoločnosti Apple.

Steven Paul Jobs sa narodil 24. februára 1955 v San Franciscu a bol spoluzakladateľ Apple Inc. a jedna z vedúcich osobností počítačového priemyslu. Do augusta roku 2011 pôsobil ako výkonný riaditeľ spoločnosti. Zomrel 5. októbra 2011 na rakovinu. Ako spoluzakladateľ Apple pomáhal popularizovať koncept domácich osobných počítačov. 

Steve Jobs a Bill Gates

Steve Jobs bol nielen skvelým vizionárom, ale aj veľmi súťaživým a to dokonca aj v rámci samotnej spoločnosti Apple. Bol dokonca schopný obetovať vlastné, skôr navrhnuté produkty, aby ich nahradili novinky, ktorým Jobs veril. Aj v očiach konkurencie bola spoločnosť Apple vždy neuveriteľne hodnotná.

Inštinkt vraha 

Keď Apple v roku 1985 vyhodil Steve Jobsa, boli v podobnej situácii, do ktorej sa Apple dostal aj po jeho smrti. Jobs založil počítačovú firmu NeXT, ktorú v roku 1996 odkúpil Apple a Jobs sa tak opäť vrátil do vedenia spoločnosti Apple. V roku 2001 tvorili stolové počítače a notebooky až 86 % podnikania spoločnosti Apple.

V roku 2001 Apple uviedla na trh iPod, ktorý rozhodne nebol počítačom. Za šesť rokov od uvedenia sa predalo viac ako 100 miliónov kusov. Krátko na to bol spustený obchod s digitálnou hudbou iTunes, ktorý sa za dva roky stal najväčším poskytovateľom hudby na svete. Tým sa dokončilo splynutie hardvéru so softvérom, čo spoločnosť Apple vždy tvrdo presadzovala. 

V roku 2007 spoločnosť Apple uviedla na trh prvý iPhone, ktorý úplne nahradil prehrávač iPod. Mobilný telefón iPhone, iPad a neskôr hodinky Watch úspešne posunuli spoločnosť do obdobia „po PC„, čo bolo v tom čase úžasné, pretože Apple sa pôvodne zameriaval na počítače. Post PC éra – Apple je prvou spoločnosťou, ktorá sa dostala do tohto štádia.

Steve Jobs s prvým počítačom od Apple s grafickým systémom – Lisa (1984)

Strata inštinktu vraha

Jobs uviedol, že Apple sa dostane do nebezpečenstva, pokiaľ bude príliš dlho visieť na starom spôsobe fungovania, ktoré sa dlhé roky nieslo v inovátorskom duchu. Túto zmenu začala spoločnosť Appel aplikovať hneď po smrti Jobsa. Tim Cook začal Apple riadiť ako skutočný obchodník.

Dokonca Apple si je vedomý, že hardvér pre post-mobilnú éru je tu. Apple Watch a slúchadlá Airpods sú skvelé a mohli by byť vstupnou bránou ku AI cloudu. Avšak, Watch a Airpods sú ešte úzko prepojené s iPhonmi ako príslušenstvo. Mohli by to byť dokonca produkty, ktoré by “zabili” iPhone. 

Tento konzervatívny pohľad ešte z veľkej časti chráni iPhone pri zavádzaní nových produktov. 

Bez Steva

Bolo by veľmi zaujímavé, ako by sa Jobs popasoval s prichádzajúcou post-mobilnou érou. Tim Cook posunul Apple do pozície veľmi úspešnej spoločnosti. Ostáva tak už iba jedna otázka. Čo prevratné by dnes priniesol Steve Jobs ako vizionár spoločnosti Apple?

Zdroj: Medium

Prečítajte si aj:

Apple vraj koncom marca predstaví vynovený lacný iPhone a pripravuje aj ďalšie produkty

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.