Všetko fungovalo tak, ako malo.

Pokiaľ ste pozorne sledovali predstavenie nových iPhonov, pravdepodobne ste si všimli problém s funkciou Face ID počas živého dema. Craig Federighi chcel ukázať, aké jednoduché je odomykanie nového iPhonu rozpoznaním tváre, avšak telefón sa neodomkol. Namiesto toho musel Craig zadať svoj PIN kód a iPhone odomknúť manuálne.

Apple si určite nepredstavoval, že ukáže svetu najväčšie lákadlo nového iPhonu takýmto spôsobom. Zvlášť po tom, čo vysvetľoval novú funkciu do detailov a zdôrazňoval, že funguje cez deň aj v noci a bez ohľadu na to, či máte fúzy alebo sa oholíte. Faktom je, že Face ID je doteraz najprepracovanejší spôsob rozpoznávania tváre, nakoľko využíva v telefóne zabudovanú neurónovú sieť na analýzu tváre a jej porovnanie s uloženým modelom. V porovnaní s doterajšími riešeniami na rozpoznanie tváre je novinka od Applu o pár úrovní vyššie.

Počas samotného predstavenia to však tak nevyzeralo. Craig (by) musel zadať svoj PIN kód na odomknutie telefónu a hoci všetky nasledujúce pokusy o prihlásenie sa pomocou Face ID prebehli bez problémov, na prvotný neúspech upozorňoval celý internet. Doplnené: Craig mal k dispozícii aj druhý iPhone, ktorý nebol zablokovaný, preto namiesto zadávania PIN kódu použil ten.

Apple preto prišiel s oficiálnym vysvetlením, ktoré dáva zmysel. „iPhone držali v ruke aj iní ľudia, ktorí s telefónom manipulovali a pripravovali ho na živé demo. Funkcia Face ID sa ich snažila rozpoznať a po niekoľkých neúspešných pokusoch identifikovať majiteľa telefónu zablokovala iPhone.“

Inak povedané, v dobe, kedy sa Craig snažil prihlásiť rozpoznaním tváre, bol už iPhone zablokovaný. Ide o bezpečnostnú vlastnosť a rovnako to funguje aj v prípade Touch ID – stačí párkrát priložiť nesprávny prst, telefón sa zablokuje a pri najbližšej snahe o odomknutie obrazovky musíte zadať PIN kód. A presne to sa stalo aj počas predstavenia iPhonu X a funkcie Face ID.

Bez ohľadu na to, stále sme zvedaví, ako bude Face ID fungovať počas dlhodobého a každodenného používania.

Prečítajte si aj:

VIDEO iPhone X oficiálne: Bezrámikový displej, bezdrôtové nabíjanie, bez tlačidla Domov a bezkonkurenčne drahý

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit