Jedna z ozajstných revolučných noviniek na Apple konferencii boli hodinky Apple Watch Series 4. Ako prvé na svete totiž môžu monitorovať nielen tep srdca, ale takisto aj vyhotoviť elektrokardiograf činnosti srdca. Na potvrdenie toho, že toto meranie má naozaj relevantné výsledky, vystúpil na pódiu divadla Steva Jobsa v Kalifornii aj prezident americkej kardiologickej asociácie, Dr. Ivor J. Benjamin.

Diváci privítali ohlásenie funkcie EKG v hodinkách búrlivým potleskom

Táto funkcia zaujala a to hlavne ľudí, ktorí majú problémy so srdcom. Nás teda celkom zaujímalo, či je to naozaj možné a nakoľko to môže byť presné. Zmerať EKG bolo doteraz možné v ordinácii kardiológa, prípadne v záchranke. Teraz bude stačiť nasadiť si nové hodinky na ruku a počkať 30 sekúnd na dokončenie merania.

Nový snímač v spodnej časti hodiniek spolu s častejším meraním pulzu tak môže zachrániť množstvo životov a podľa Apple aj pomôcť s včasnou diagnostikou srdcových chorôb. Na meranie EKG bude potrebná aplikácia, ktorú hodinky dostanú až koncom tohto roka. Tá bude najskôr dostupná iba pre zákazníkov v USA, neskôr sa však táto funkcia dostane do celého sveta.

Mala by obsahovať algoritmy, ktoré zo zmeraných dát pomôžu vyhodnotiť zdravie človeka, upozorniť na vysoký či príliš nízky pulz a signalizovať blížiace sa nebezpečenstvo ohrozenia života.

Snímač pre EKG je umiestnený v spodnej časti hodiniek a aktivuje sa stlačením korunky

Naša redakcia sa tak spojila sa so zástupcami Ministerstva zdravotníctva SR a požiadali sme ich o názor. Na naše otázky odpovedal Peter Kazík. Rovnako sme o tejto téme hovorili aj s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim, ktorý je pôvodným povolaním lekár. Dostali sme nasledujúce odpovede.

Meranie EKG sa realizuje vo viacerých, najčastejšie deviatich bodoch priamo na hrudi a končatinách človeka. Ten by mal byť pri meraní v pokoji a v ležiacom stave. Vyhodnotenie EKG tiež vyžaduje skúseného špecialitu, ktorý dokáže posúdiť, čo jednotlivé krivky vlastne znamenajú. Je pravda, že tento proces sa dá do istej miery algoritmizovať.

Celé meranie trvá len 30 sekúnd, počas ktorých by ste sa nemali hýbať a ani hovoriť

Ako je zrejmé, meranie EKG v jednom bode na zápästí človeka, ktorý pritom nie je v ležiacej polohe, je dosť vzdialené od ideálneho stavu. Ako sme sa ale dozvedeli, toto meranie skutočne môže preukázať, že nastáva nejaký vážny chorobný stav, ale je obmedzené na konkrétnu časť medzi srdcom a zápästím, na ktorom nosíte hodinky.

V žiadnom prípade nie je možné zamieňať toto meranie hodinkami so skutočným „natočením“ EKG pomocou dostatočného počtu snímačov upevnených na hrudi a končatinách a následným odborným posúdením výsledkov.

Mobilná aplikácia pre EKG príde na konci tohto roka a bude najprv len pre USA. Umožňuje aj namerané dáta poslať vášmu doktorovi

Prezident americkej kardiologickej asociácie vo svojom vystúpení na Apple evente poukazoval na dôležitosť zmysluplných dát, ktoré vznikajú pri bežnom živote pacienta a môžu sa líšiť od toho, čo sa nameria v nemocničnom prostredí. A to môže pomôcť napr. pri včasnej diagnostike infarktu.

Prezident americkej kardiologickej asociácie je garantom EKG v hodinkách Apple Watch

V závere vyhodnotil novú funkciu Apple Watch ako potenciálne zaujímavú. Doktor tak napr. môže dostať o svojom pacientovi oveľa viac informácií ako doteraz a to ešte predtým, ako vôbec vstúpi do ambulancie a teda sa môže lepšie rozhodovať pri výslednej diagnostike choroby. V jeho prejave však bolo cítiť opatrný prístup k tejto pomerne citlivej téme.

Apple pritom garantuje súkromie získaných informácií, ktoré sú uložené v Apple cloude. Len vy určíte, kto okrem vás ich bude mať možnosť vidieť. Apple tiež získal od FDA (Food and Drug Administration) oprávnenie na to, že Apple Watch predstavujú medicínske zariadenie.

Viac o meraní EKG na Slovensku

Mobilná aplikácia, ktorá vám môže doslova zachrániť život: Záleží na každej minúte (video)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.